Hoe dakpannen leggen: pak de werken zelf aan met ons uitgebreide stappenplan  

Wil je graag weten hoe je dakpannen zelf kunt leggen? Op deze pagina bespreken we in acht uitgebreide stappen hoe je de werken best aanpakt. Zorg eerst voor de geschikte gereedschappen en volg daarna onze werkwijze op.

Laat je de werken toch liever aan ervaren en betrouwbare dakwerkers over? Beschrijf je project kort in het formulier onderaan deze pagina en wij zorgen ervoor dat je snel en gratis offertes op maat ontvangt.

Is dakpannen leggen moeilijk? 

Dakpannen leggen is een moeilijke klus: het is belangrijk dat je de pannen correct plaatst voor een waterdicht en stevig resultaat. Gelukkig gebeuren deze werken niet erg vaak. Enkel wanneer je een nieuw huis bouwt of je dakpannen aan vervanging toe zijn, is het noodzakelijk.

Zelf dakpannen leggen is alleen mogelijk als je goed geïnformeerd bent en voldoende ervaring hebt. Hou er bovendien rekening mee dat deze werken op een zekere hoogte plaatsvinden. Maatregelen om jouw veiligheid en die van anderen te garanderen zijn vereist.

We raden je daarom aan om dakpannen niet zelf te leggen. Laat de werken aan ervaren dakwerkers over. Zo ben je zeker dat alles veilig en correct gebeurt. Verstuur je aanvraag via ons formulier en wij brengen je in contact met de juiste specialisten. Vergelijk gratis prijzen en adviezen op maat.

Hoe dakpannen leggen

Hoe leg je zelf (snel) dakpannen? [Stappenplan]

Als je jezelf goed geïnformeerd hebt, kan je onderstaand stappenplan doornemen. We bespreken eerst welke materialen en gereedschap je nodig hebt. Daarna leer je in enkele stappen op welke manier je jouw dakconstructie best met dakpannen bekleedt.

Benodigde materialen en gereedschappen 

Zorg dat je de juiste materialen en gereedschappen in huis hebt:

Omdat je bovenop het dak zult werken, heb je een aantal bijkomende zaken nodig:

  • Ladder
  • Antislip werkschoenen
  • Steiger
  • Pannenlift
  • Valbescherming en andere persoonlijke beschermingsmiddelen

Stap 1: Voorbereidende werken 

Een goede voorbereiding is noodzakelijk. Vraag bij je gemeente na welke regels momenteel van kracht zijn. Controleer of je onderdak en (thermische) isolatie correct geplaatst zijn. Ook veiligheid is van absoluut belang: zorg dat je een degelijke valbescherming hebt voordat je het dak met een ladder of steiger beklimt. Laat de ladder nooit op de dakgoot rusten, maar hangt het stevig vast aan een voorwerp op de begane grond.

Wat werkkledij betreft, draag je best stevige antislip werkschoenen en een beschermend overall. Verder komt een pannenlift zeker van pas: zo hoef je niet elke keer het dak af om nieuwe dakpannen te halen. Zo kan je de werken een stuk sneller, veiliger en efficiënter uitvoeren zonder bepaalde handelingen veelvuldig te herhalen.

Tot slot is een goede concentratie belangrijk. Zorg ervoor dat je niet afgeleid bent door invloeden van buitenaf. Neem voldoende pauzes zodat je zeker je focus kunt behouden.

Stap 2: Plaats de folie op het onderdak 

Nu kan je het onderdak plaatsen. Dit onderdeel zorgt voor een goede waterdichting afvoer van het regenwater, bevordert de stormvastheid van je woning en verbetert de isolerende eigenschappen van je dak. Zorg er zeker voor dat de folie strak gespannen is. Zo zorg je voor een goede hechting van het onderdak.

Voordat je het onderdak aanbrengt, controleer je best of het dakoppervlak schoon is. Vervolgens kun je de folie volledig uitrollen. Begin aan de onderste rand van het dak, trek de folie strak en bevestig het met een nietpistool op een paar centimeter van de bovenzijde. Herhaal deze handeling ongeveer elke 20 à 30 cm aan de randen en in het midden van de folie.

Een huis waarvan het onderdak zichtbaar is.

Stap 3: Bevestig de panlatten 

Na de installatie van het onderdak kan je de tengel- en panlatten monteren. Doe dit niet willekeurig, maar maak gebruik van de juiste panlatafstand. Meet alles uit zodat je de gemiddelde onderlinge afstand tussen de latten voor jouw dak kunt berekenen. Over het algemeen is dit een 50 à 60 cm.

Bevestig de tengellatten verticaal op de kepers en plaats de panlatten er vervolgens horizontaal op. Begin aan de onderkant van het dak en zorg ervoor dat de panlatten waterpas liggen. Vervolgens zet je alles stevig op het onderdak vast met schroeven of nietjes. Later dienen deze latten als ophangpunten voor de dakpannen. Let goed op dat je het onderdak niet beschadigt.

Daarna plaats je de rest van de panlatten, telkens met de juiste panlatafstand. Sluit af met een ruiter. De panlat boven de dakgoot spijker je best aan de hoge kant vast. Zo komt de dakpan een beetje hoger te liggen en voorkom je dat het in de dakgoot valt.

Ontdek prijzen en adviezen van professionele dakwerkers uit jouw buurt
Beschrijf je project kort in ons formulier en wij brengen je in contact met geschikte specialisten.
arrow Ontvang offertes op maat van je dak

Stap 4: Plaats de dakpannen (maak eventueel een tekening)

Nu de panlatten er liggen, kan je effectief aan de plaatsing van de dakpannen beginnen. Meet het dak goed uit zodat je niet met stukjes dakpan hoeft te werken. Begin de installatie bij de onderste rij en werk naar boven toe, best van de rechter- naar de linkerzijde. Leg de eerst dakpan met de onderkant van de pan tegen de bovenrand van de panlat. Daarna plaats je de rest van de pannen met een overlap tot aan de nok.

Als je de bovenkant van het dak bereikt hebt, is het tijd voor de nokpannen. Plaats ze op de nok en schroef ze stevig vast.

Tijdens de plaatsing is het moeilijk om een overzicht van het dak te behouden. Om scheve dakpannen te vermijden, is het slim om om de drie dakpannen in de breedte een lijn te zetten.

Stap 5: Veranker de (oude) pannen 

Veranker je net geplaatste dakpannen zodat ze zeker niet van het dak afwaaien. Gebruik hiervoor een panhaak. Hoe je de pannen precies bevestigt, hangt af van de windbelasting van je dak en het dakpanmodel. Je hebt de keuze tussen een dambordverankering of een volledige verankering.

Stap 6: Monteer ondervorsten 

Om je dak bijkomend te beschermen tegen vuil en ongedierte is het nodig om ondervorsten onder de nokvorsten te plaatsen. Rol de ondervorsten uit over de ruiter op de nok. Daarna zet je de ondervorst vast op het dak in de ruitersteunen. Zorg voor voldoende overlapping (10 cm) wanneer je een nieuwe rol begint.

Haal de schutfolie van de kleefstrook en druk de ondervorst op de wel (de top van de golf van een dakpan). Druk het gegolfde aluminium stevig vast vanuit de wel tot in het dal van de dakpan.

Stap 7: Zet de vorsten vast op de nok 

Nu is het tijd om de nokvorsten te verankeren door de vorstbeugel op de vorst en de ruiter te plaatsen. Schroef de vorstbeugel eerst met een boor en twee roestvrijstalen schroeven of klokschroeven vast. Daarna kan je de vorst hierin plaatsen. Veranker de nokvosten om en om.

Stap 8: Verwerk de loodvervanger 

Als laatste stap veranker je de loodvervanger voor een goede waterkering. Zo kan de regen het dak makkelijk via de dakpannen verlaten. Je kunt kiezen uit drie soorten: standaard, ribbel of zelfklevend.

Een vakman plaatst dakpannen.

Hoe lang duurt dakpannen leggen?

Afhankelijk van de grootte van je dak kan de plaatsing een paar dagen tot enkele weken in beslag nemen.

Laat je de werken liever aan ervaren dakwerkers over? Vul ons formulier in en ontvang offertes met prijzen op maat 

Dakpannen zelf leggen is geen makkelijk opdracht. Verstuur je aanvraag via ons formulier en ontdek alle opties voor jouw dak. Vergelijk prijzen op maat van betrouwbare en ervaren dakwerkers, neem hun adviezen door en kijk of er een optie is die bij jouw woning en budget past. De aanvraag is volledig gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte dakwerken
1*. Welk type dak heb je of wil je laten plaatsen?
2. Welke soort dakwerken wens je uit te voeren?
3. Welk type dakbedekking heb je of wil je laten plaatsen?
4. Is je dakconstructie nog asbesthoudend?
5. Wat is ongeveer de oppervlakte van je dak?
6. Wanneer wil je de dakwerken laten plaatsvinden?
7. Beschrijf uw project
8. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.