Dak lekt: wat doe je best bij een lekkend dak? Kosten, verzekering en aanpak

Als je dak lekt, onderneem je best snel de juiste stappen. Lees hier of lekkages door je brandverzekering verzekerd zijn, welke oorzaken aan de basis liggen van het vochtprobleem en hoe je de reparaties aanpakt. Leer de huidge prijzen voor dakherstellingen hier kennen en neem onze handige tips door om lekkages te voorkomen.

Heb je last van daklekkages of vertoont jouw dak andere beschadigingen? Beschrijf het probleem kort in ons offerteformulier en wij brengen je in contact met de geschikte dakspecialisten in jouw buurt.

Reparatie lekkage dak: wat kost het? 

De kosten voor het vinden en repareren van daklekkages variëren afhankelijk van meerdere factoren zoals de ernst van de schade, de omvang van het probleem, de gekozen oplossing, hoe toegankelijk je dak is en de benodigde materialen. Gemiddeld ligt het uurtarief van een professionele dakdekker tussen de € 30 en € 45, exclusief btw en materialen.

Dak lekt

Is lekkage aan je dak verzekerd door de brandverzekering? 

Een daklekkage kan flink wat schade veroorzaken. Gelukkig kan je in veel gevallen terugvallen op je verzekering. Maar wat dekt je verzekering nu precies? En wat moet je doen om een schadevergoeding te krijgen?

Wat je brand- of woonverzekering dekt, hangt af van de polisvoorwaarden. Meestal is er enkel dekking voor gevolgschade, zoals herschilderen van muren of vervangen van vloerbekleding. De kosten voor de dakreparatie zelf zijn doorgaans niet gedekt.

Ook bij waterschade door derden (bv. buren) is er meestal enkel dekking voor gevolgschade.

De inboedelverzekering dekt schade aan losse spullen in je woning die door het water zijn beschadigd, zoals meubelen, elektronica… Maak een lijst van alle beschadigde voorwerpen en neem onmiddellijk enkele foto’s als bewijs.

Welke stappen onderneem je best?

  • Doe zo snel mogelijk aangifte. Contacteer je verzekeringsmaatschappij direct na de vaststelling van de lekkages.
  • Lekdetectie. Sommige verzekeraars vergoeden de kosten van een lekdetectie. Informeer hiernaar bij je verzekeraar.
  • Schadevergoeding. Lever alle bewijsstukken (aangifte, foto’s, facturen…) in bij je verzekeraar. Vermeld de locatie van het lek duidelijk.

Is een lekkende dakgoot verzekerd? 

De opstalverzekering dekt meestal de kosten voor het herstellen van de dakgoot zelf en de gevolgschade (waterschade).

Heb je last van daklekkages of andere vochtproblemen?
Verstuur je aanvraag via het formulier en kom in contact met de juiste specialisten.
arrow Ontvang offertes met prijzen op maat

Mogelijke oorzaken van een lekkend (plat) dak 

Een lekkend dak kan vochtige plekken en schimmel veroorzaken, en soms zelfs ongedierte aantrekken. Lees onderstaande oorzaken zeker door. Zo weet je ook waarop je moet letten om toekomstige vochtproblemen te vermijden.

1. Verouderde dakbedekking (bitumen, epdm, leien…) 

Net als alles slijt je dak ook met de jaren. Scheurtjes, kiertjes of poreuze plekjes in je dakbedekking (dakpannen, EPDM, roofing, leien) laten water binnen. Dakpannen gaan gemiddeld 20 tot 50 jaar mee, andere materialen wat langer of korter.

  • Hellende daken. Kapotte of slecht aansluitende dakpannen, of scheuren erin, kunnen voor lekkages zorgen. Bij een schuin dak is het vaak lastig om de oorzaak te vinden, omdat de daklekkage ergens anders kan zitten dan waar je de vochtplekken ziet. Isolatie en plafonds kunnen het water lang vasthouden zodat je de lekkage pas later merkt.
  • Platte daken. Verloopt de afvoer van je regenwater slecht? Dan blijft er water op het dak staan, wat bitumen of roofing beschadigt, met scheuren en lekkages als gevolg.

2. Beschadigd daklood bij schoorsteen of dakkapel 

Daklood rond je schoorsteen of dakkapel zorgt voor een waterdicht dak. Maar slechte montage, weersinvloeden of ouderdom kunnen dat lood kapot maken.

3. Versleten of verstopte dakgoot 

Is je goot verstopt of stuk? Dan stroomt regenwater niet weg, maar op je dak. Lekkage rond dakgoten, randen en regenpijpen is dan snel een feit. Laat je dakgoten tijdig herstellen.

4. Verwaarloosd onderhoud 

Regelmatig onderhoud is cruciaal. Schoonmaken van goten, controleren van de dakbedekking en kleine reparaties voorkomen een hoop ellende.

5. Externe oorzaken 

Storm, vallende takken of vogelnesten in je dak kunnen ook voor lekken zorgen.

Oranje schimmelvlekken op plafond door insijpelend water lekkage

Daklekkages professioneel laten herstellen 

Een daklekkage kan ontzettend vervelend zijn. Naast waterschade en schimmelvorming, kan het ook ongedierte aantrekken en leiden tot hoge herstelkosten. Afhankelijk van de ernst van de lekkage kan je een van de volgende oplossingen volgen.

1. Plaatselijke dakreparatie

Dit is de snelste en goedkoopste oplossing voor kleine lekkages. Een dakdekker spoort de oorzaak op en repareert de beschadigde delen van je dak. Dit kan inhouden: het vervangen van dakpannen, het dichten van scheuren of het herstellen van daklood.

2. Dakrenovatie 

Als de verdere schade groot is of je dak is verouderd, kan een dakrenovatie nodig zijn. Dakwerkers vevangen de oude dakbedekking, inclusief isolatie als je dat wilt. Deze duurzame en energiebesparende oplossing vraagt wel om een grotere investering.

Dakbedekking vernieuwen en eventueel isolatie plaatsen 

Je kunt je dak na waterschade ook volledig vernieuwen, samen met de plaatsing van goede dakisolatie. Deze slimme investering kan je energiefactuur fors doen dalen.

Er bestaan verschillende methodes om een plat dak te isoleren:

  • Warm plat dak (isolatie langs buiten) 
  • Koud plat dak (isolatie langs binnen) 
  • Omgekeerd plat dak (isolatie op de bestaande dakbedekking)
Op zoek naar dakspecialisten?
Beschrijf je dakproject en wij brengen je in contact.

Lekkage dak oplossen [Stappenplan] 

Een daklekkage is vervelend, maar een professionele dakdekker kent de juiste stappen om het probleem efficiënt aan te pakken.

Stap 1: Lekdetectie 

  • Visuele inspectie. De dakdekker bekijkt je dak en zoekt naar zichtbare beschadigingen.
  • Speciale apparatuur. Is de oorzaak niet duidelijk? Dan gebruikt de dakwerker speciale apparatuur om het lek te vinden, denk aan rookgas bij platte daken.

Stap 2: Repareer de lekkage 

  • Nieuwe dakbedekking. Bij kleine scheurtjes in een plat dak kan de dakdekker de dakbedekking plaatselijk herstellen. Bij grote problemen is een nieuwe dakbedekking nodig.
  • Dakgoot herstellen. Is de goot beschadigd? Je kunt de dakgoten vervangen of repareren.
  • Beschadigd daklood. Daklood rond schoorstenen, dakkapellen en randen wordt indien nodig vervangen of gerepareerd.
  • Schoorsteen repareren. Kapotte schoorsteenkappen, loodslabben of metselwerk worden hersteld.

Stap 3: Herstel andere schade en voorkom nieuwe problemen 

  • Dakisolatie vervangen. Is de isolatie aangetast door vocht? Dan wordt deze (deels) vervangen.
  • Gevel impregneren. Is de gevel aangetast door water dat via de dakgoot naar beneden is gelopen? Dan wordt de gevel geïmpregneerd.
  • Dak coaten. Na de reparatie kan je het dak laten coaten met een beschermlaag.
  • Aangetaste oppervlakken herstellen. Plafonds en binnenmuren die door de lekkage zijn aangetast, worden opnieuw afgewerkt.
Clse-up zwarte schimmel door waterschade en lekken

Daklekkages na sneeuw, vorst of regen voorkomen: enkele tips

Daklekkages vermijd je liever. Volg onderstaande tips op om toekomstige vochtproblemen na een flinke storm, sneeuw of vorst te voorkomen.

1. Maak dakgoten regelmatig schoon 

Verwijder regelmatig bladeren, mos, takken en ander vuil uit je dakgoten. Zo kan het regenwater goed wegstromen en voorkom je lekkages, corrosie en verstoppingen. Controleer ook de bevestiging van de dakgoten. Zijn ze stevig genoeg?

2. Verwijder mossen, algen en andere aanslag 

Groene aanslag van mos en algen kan je dakbedekking poreus maken. Laat je dak daarom regelmatig reinigen door een professional. Check zeker na warme periodes of er scheurtjes of blaren in de dakbedekking zijn ontstaan.

3. Laat ook je schoorsteen nakijken

Vraag de schoorsteenveger om je schoorsteen te controleren op scheuren, slijtage en andere beschadigingen. Zo voorkom je dat er lekkages ontstaan door regenwater dat via de schoorsteen naar binnen sijpelt.

4. Laat je dak jaarlijks professioneel inspecteren 

Laat je dakbedekking periodiek controleren door een erkende dakdekker. Zij kunnen kleine problemen vroegtijdig opsporen en verhelpen voordat er grote lekkages ontstaan.

5. Controleer de omgeving rondom je dak

Kijk of er bomen of struiken in de buurt van je dak staan die hun takken tegen je dakbedekking kunnen schuren. Controleer bovendien of er dakpannen of andere dakbedekkingmaterialen op je dak liggen die los of beschadigd zijn. Let ook op eventuele scheuren of barsten in de muren of het metselwerk rondom je dak.

Enkele extra tips

– Overweeg om je dak te laten coaten met een beschermlaag. Zo is je dakbedekking beter bestand tegen UV-straling, vuil en mos. Nog een voordeel: je geniet van een langere levensduur.
– Zorg voor voldoende ventilatie onder je dakbedekking. Zo voorkom je condensatie en vochtproblemen.

Gevolgen van lekkages in je dak

Daklekkages brengen vervelende gevolgen met zich mee. We zetten de risico’s op een rijtje.

Gevaren voor je huis:

  • Waterschade. Als je dak lekt, sijpelt er water naar binnen dat houten balken en constructies aantast, wat uiteindelijk leidt tot houtrot. In ernstige gevallen kan zelfs je hele dakconstructie verzwakken, met alle gevolgen van dien. Denk aan scheuren in muren en plafonds of zelfs instortingsgevaar.
  • Dure reparaties. Houtrot vervangen kost veel geld. Naast de kosten voor het dak zelf, komen er vaak ook kosten voor de herstelling van waterschade aan muren, plafonds en meubels bij.

Gevaren voor je gezondheid:

  • Schimmel. Vocht is een ideale voedingsbodem voor schimmels. Schimmel kan allergieën, ademhalingsproblemen en huiduitslag veroorzaken, vooral bij mensen met een gevoelig immuunsysteem.
  • Bacteriën. In stilstaand water rond de lekkage kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen. Zo heb je snel last van onaangename geuren en gezondheidsproblemen.
Dakwerker inspecteert de schade na daklekkages

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met erkende dakwerkers in jouw regio 

Neem via onderstaand offerteformulier contact op met erkende dakwerkers in jouw regio voor professioneel advies en offertes met prijzen op maat. Zo ben je verzekerd van een duurzame oplossing en voorkom je verdere problemen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte dakwerken
1*. Welk type dak heb je of wil je laten plaatsen?
2. Welke soort dakwerken wens je uit te voeren?
3. Welk type dakbedekking heb je of wil je laten plaatsen?
4. Is je dakconstructie nog asbesthoudend?
5. Wat is ongeveer de oppervlakte van je dak?
6. Wanneer wil je de dakwerken laten plaatsvinden?
7. Beschrijf uw project
8. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.