Nok van het dak: waar zit het precies? Functies, soorten en plaatsing 

De nok van het dak is het hoogste punt waar de twee zijden van het dak samenkomen. Leer hier meer over de soorten daknokken, de plaatsing ervan en hun belangrijkste functies. Voorkom vochtproblemen en zorg voor een nette afwerking van je dakbedekking.

Dakwerkers plaatsen nokvorsten correct en met kwalitatieve materialen en gereedschappen. Verstuur je aanvraag via ons formulier en ontvang offertes op maat van jouw precieze dakproject.

Wat betekent een daknok of nokbalk? 

De bovenste rand van het dak is de daknok. Dit onderdeel verbindt de dakpannen aan de ene kant van het dak met die aan de andere kant. Zo sijpelt er geen vocht binnen in je woning. Halfronde dakpannen beschermen de nokbalk of de houten spant die onder de daknok ligt.

Een daknok zorgt samen met dakgoten en dakoversteken voor een goede afwatering van hemelwater.

Daknokken installeren?
Ontvang verschillende offertes op maat van dakdekkers.

Daknokken isoleren met nok- en hoekkeperrollen

Nok- en hoekkeperrollen hebben als doel de nokken en hoeken van een dak te isoleren en te beschermen tegen weerinvloeden. Specialisten rollen het materiaal uit en spijkeren het vervolgens aan de nok en hoeken van het dak vast. Zo verbeteren ze de isolatie en waterdichtheid van een dak.

Nok van het dak

Twee mogelijke daknokken voor een woning  

Voor woningen zijn er twee belangrijke soorten daknokken: de gesloten nok en de ventilerende nok. Welke je kiest, hangt af van de situatie van je dak en wat jij als eigenaar liever wil.

1. Gesloten nok

Bij een gesloten nok bevestigen dakspecialisten de dakpannen aan de nok met mortel of kit. Zo zorgen ze voor een waterdichte afsluiting zonder ventilatie. Een gesloten nok is eenvoudig te vervangen door nieuwe pannen en mortel aan te brengen.

2. Ventilerende nok 

Een ventilerende nok laat wel dakventilatie onder de nok toe. Ruiterrollen, ondervorsten en loodslabben bevestigen dakwerkers aan een ruiterbalk. Deze elementen dichten ze vervolgens af naar de dakpannen toe om vochtindringing te voorkomen. De vorsten schroeven de specialisten vast en de stormranden maken ze dicht met dakmortel of kit.

Dit type nok heeft als voordeel dat vocht en condensatie beter kunnen ontsnappen, wat houtrot voorkomt. Verder is het flexibeler om te installeren dan een gesloten nok.

Welke soorten nokvorsten zijn er? 

Er zijn verschillende soorten nokvorsten beschikbaar, elk met hun eigen specifieke constructie en esthetische kenmerken. Hieronder vind je een overzicht van de meest voorkomende soorten nokvorsten:

  • Halfronde nokvorst. Dit type daknok heeft een halfronde vorm en komt vaak voor bij traditionele dakpannen. Het zorgt voor een klassieke en nette afwerking.
  • Hoekkepervorst. Deze nokvorst is speciaal ontworpen voor hoekkeperconstructies, waar twee dakschilden elkaar onder een uitspringende hoek ontmoeten. Het biedt een goede afsluiting en bescherming op de kritieke punten van het dak.
  • Zadelvorst (omloopvorst). Deze daknok heeft een zadelvorm en komt vaak voor aan de weerszijden van de nok in de kopsluiting. Het is geschikt voor daken met verschillende hellingshoeken en zorgt voor een goede afwerking.
  • Ballonvorst. Deze nokvorst is bolvormig en heeft een decoratieve en functionele rol. Het is minder gekend dan de halfronde vorst, maar zorgt wel voor een uniek visueel element aan je dak.
Nokbalk zwart

Hoe leg je nokvorsten?

Er bestaan verschillende plaatsingstechnieken bij nokvorsten:

  • Cement. Een traditionele manier om nokvorsten vast te maken, is met cement. Breng een mengsel van cement en water aan op de dakpannen en leg vervolgens je nokvorsten. Zorg dat je deze werkzaamheden in goed weer uitvoert. Bij vochtig of koud weer krijg je geen goed resultaat.
  • Schroeven. Je bevestigt de nokvorst aan de dakpannen met schroeven. Zo ben je zeker dat de daknokken stevig vastzitten. Het kan wel moeilijk zijn om de schroeven goed vast te maken, zeker als je op zo’n hoogte zit.
  • Nokvorsthaken. Deze speciale haken maak je aan dakpannen vast. Daarna zet je de nokvorst met deze haken vast.

Plaats ook ventilerende ondervorsten 

Ventilerende ondervorsten zijn nodig om de bovenkant van het dak te beschermen tegen vocht en om voldoende luchtcirculatie te creëren. Je plaatst ze onder de nokpannen. Zo kan de lucht goed stromen tussen de dakpannen en de onderkant van het dak. De belangrijkste functies van ondervorsten zijn:

  • Bescherming van de nokconstructie tegen vocht.
  • Goede ventilatie van de ruimte tussen de dakpannen en onderconstructie.
  • Voorkomen van vochtophoping in de zolder of dakconstructie.
  • Verhinderen van schimmelvorming in de dakstoel.
  • Voorkomen van binnendringen van sneeuw bij hevige wind.

Ventilerende ondervorsten zijn muis- en vogeldicht en eenvoudig te verwerken. Sommige types hebben een unieke kleefstrook die zelfs op vochtige en koude dakpannen hecht.

Op zoek naar dakwerkers?
Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes op maat.

Waarom laat je versleten nokpannen best vervangen? 

Versleten nokpannen kunnen verschillende problemen veroorzaken, waaronder:

  • Hemelwaterinfiltratie. Poreuze nokpannen nemen hemelwater op, wat de houten balk onder de nokpannen kan beschadigen. Dit leidt tot houtrot en constructieve problemen aan het dak.
  • Daklekkages. Een versleten daknok veroorzaakt lekkages omdat het vocht niet meer goed tegenhoudt. Zo heb je bijvoorbeeld last van schimmelvorming en houtrot.
  • Constructieve problemen. Als de nok versleten is, verzwakt de dakconstructie. Bepaalde onderdelen van het dak beginnen zo te slijten.

Om zo’n problemen te voorkomen, is het beter om oude nokpannen te vervangen in plaats van ze te repareren. Zo voorkom je dat de problemen erger worden en het dak ernstig beschadigd raakt.

Zelf geplaatste nokken vervangen 

Nokken en dakpannen die je zelf hebt geplaatst vervangen, vereist zorgvuldigheid. Je wil ervoor zorgen dat het dak opnieuw in goede staat is. Begin met een inspectie van de huidige toestand. Controleer op kieren en beschadigingen die de waterdichtheid en stabiliteit kunnen beïnvloeden.

Verwijder daarna de oude nokken. Plaats de nieuwe nokken zorgvuldig en bevestig ze stevig met dakpasta. Zo sluiten de nokken goed aan op de dakpannen en voorkom je lekkages.

Doe tot slot een laatste controle. Kijk of er geen kieren of beschadigingen aan de onderkant van de nieuwe nokken zijn. Zo zorg je voor een duurzaam dak.

Zelf nok dakpannen vervangen 

De vervanging van dakpannen verloopt op een vergelijkbare manier als bij de nokken. Begin met een grondige inspectie van de bestaande dakpannen. Zoek naar kieren of beschadigingen die reparatie kunnen gebruiken.

Verwijder de oude dakpannen voorzichtig. Zorg ervoor dat je de onderliggende dakconstructie niet beschadigt. Plaats de nieuwe dakpannen nauwkeurig met dakpasta. Dit zorgt voor een waterdichte afdichting en een stabiele bevestiging.

Doe daarna een laatste controle. Kijk of er geen kieren of beschadigingen zijn.  

Flexibele daknok

Zit je nog met vragen? Vul het offerteformulier in en ontvang advies en offertes op maat van ervaren dakwerkers 

Vul onderstaand offerteformulier in voor concrete offertes met prijzen en adviezen op maat. Vergelijk alle voorstellen van dakspecialisten en maak een voordelige keuze voor jouw dak. Je aanvraag is volledig gratis.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.