Onderhoud groendak: welke verzorging is noodzakelijk? Prijs en richtlijnen 

Sedumdaken zijn erg geliefd door hun natuurlijke uitstraling, duurzaamheid en levensduur. Ook het onderhoud van een groendak is eigenlijk relatief eenvoudig. Ontdek hier enkele van onze slimme adviezen en hoeveel een goede behandeling vandaag kost.

Interesse in de professionele plaatsing van een groendak of een degelijk onderhoud ervan? Beschrijf je wensen in ons formulier en wij brengen je in contact met de juiste specialisten voor jouw project.

Wat kost het onderhoud van een sedumdak?

Het onderhoud van een sedumdak is redelijk goedkoop. Je betaalt jaarlijks ongeveer € 1 per vierkante meter. De behandeling bestaat uit taken zoals onkruid verwijderen, bemesten en de afvoer vrijhouden van vuil. Voor meststof ligt de richtprijs op € 7 per zak, wat voldoende is voor een oppervlakte van 120 m².

Voer de onderhoudstaken ongeveer tweemaal per jaar uit. Het duurt niet lang: afhankelijk van de grootte en toestand van je dak neemt het ongeveer vijftien minuten in beslag. Extra onderhoudstaken zoals mos verwijderen en sproeien tijdens langdurige droogte zorgen ervoor dat je groendak in topconditie blijft.

Onderhoud groendak

Hoe onderhoud je een sedum groendak? [Adviezen]  

Een extensief groendak met sedumplanten vraagt niet veel onderhoud. Toch zijn enkele werkzaamheden nuttig om je sedumdak in mooie staat te houden en de levensduur ervan te verlengen.

1. Haal onkruid weg 

Onkruid groeit snel en kan je groendak langzaam overnemen als je niet oplet. Om dat te voorkomen, is het handig om minimaal twee keer per jaar, bijvoorbeeld in het voorjaar en najaar, even je dak te controleren en de ongewenste planten te verwijderen.

Controle in deze periodes zijn ideaal omdat het onkruid op die momenten sneller groeit. Probeer chemische middelen te vermijden. Ze zijn niet alleen schadelijk voor je dakplanten, maar ook voor het milieu in het algemeen.

2. Pak mos aan

Een beetje mos is geen ramp, maar als het te veel wordt, kan het andere planten verdringen en de afwatering belemmeren. Controleer je dak regelmatig op mos en verwijder overtollige begroeiing handmatig.

Als mos telkens terugkeert, kan het duiden op slechte drainage of een te zure bodem. In dat geval kun je overwegen om kalk toe te voegen. Zo verlaag je de zuurgraad en verbeter je de afwatering.

3. Hoe vaak is sedumdak bemesten noodzakelijk?

Planten op een sedumdak hebben voedingsstoffen nodig om gezond te blijven en goed te groeien. Aangezien de grondlaag op een groendak relatief dun is, raken de voedingsstoffen sneller op dan in een gewone tuin. Daarom is het slim om je groendak minstens één keer per jaar te bemesten, bij voorkeur in het voorjaar wanneer de groei op gang komt.

Voor daken met intensieve beplanting is het soms nodig om in de zomer extra meststof te geven. Kies voor een product dat speciaal voor groendaken ontwikkeld is. Zo voorkom je dat de planten verbranden. Wees bovendien voorzichtig met de hoeveelheid mest: te veel meststof is schadelijk. Volg daarom altijd de doseringsinstructies op de verpakking.

Close-up van een rood sedumplantje op een groendak

4. Bewater het dak in droge periodes 

Hoewel sedumplanten en andere soorten op groendaken vrij goed tegen droogte kunnen, hebben ze tijdens extreem droge perioden extra water nodig. Het is handig om je groendak ‘s ochtends vroeg of ‘s avonds laat water te geven, omdat het water dan minder snel verdampt.

Een tuinslang met een sproeikop of een irrigatiesysteem dat het water gelijkmatig over het dak verspreidt, is ideaal. Wees voorzichtig met de hoeveelheid water: te veel water kan de wortels verstikken en schimmelproblemen veroorzaken. Een goede balans is belangrijk voor een gezond groendak.

Waarom wordt sedum rood?

Sedumplanten kunnen van nature een lichte rode tint vertonen. Als je merkt dat je hele groendak een opvallend rode kleur heeft, is dat meestal een teken dat je dak te weinig water heeft gekregen.

Sedumplanten kleuren namelijk rood als ze langere tijd zonder water zitten. Dit is een teken dat je jouw bewateringsschema moet bijstellen om de gezondheid en de constant groene kleur van je groendak te waarborgen.

Kan jouw groendak een goed onderhoud gebruiken?
Verstuur je aanvraag via ons formulier en kom gratis in contact met ervaren dakwerkers.
arrow Ontvang offertes op maat van jouw dak

5. Herstel beschadigingen 

Als je schade op je groendak ontdekt, zoals scheurtjes of gaten, is het verstandig om ze zo snel mogelijk aan te pakken. Door regelmatig je dak te controleren, kun je kleine problemen tijdig opmerken en oplossen. Zo voorkom je grote problemen in de toekomst.

Voor kleinere beschadigingen kun je zelf aan de slag met een reparatieset. Bij grotere problemen is het handig om een specialist in te schakelen.

Vergeet ook niet om de wortelwerende laag te inspecteren, vooral als je merkt dat wortels zich een weg door de dakbedekking banen.

6. Let op kale plekken

Op een groendak kunnen kale plekken ontstaan door de weersomstandigheden, drainageproblemen of een slechte groei van bepaalde planten. Om ervoor te zorgen dat deze lege plekken geen onkruid aantrekken en om het uiterlijk van je groendak te verbeteren, is het verstandig om ze zo snel mogelijk op te lossen. Vul deze plekken met nieuwe sedumstekken of andere geschikte planten.

Zorg ervoor dat je het substraat goed voorbereidt door het los te maken en te verrijken met compost of andere organische materialen. Dit zorgt ervoor dat de nieuwe beplanting zich goed kan ontwikkelen.

7. Los dor sedum op (nieuwe sedumstekken)

Als je merkt dat sommige sedumplanten op je groendak dor of dood zijn, is het belangrijk om ze te verwijderen. Zo creëer je ruimte voor nieuwe groei en help je de algehele gezondheid van je sedumdak te verbeteren. Plant nieuwe sedumstekken in de lege plekken.

Sedumplanten zijn behoorlijk robuust en groeien snel. De nieuwe stekken zullen zich meestal vlot ontwikkelen tot gezonde planten. Zorg ervoor dat je ze goed aandrukt en voldoende water geeft om ze een goede start te geven.

8. Maai een intensief groendak 

Intensieve groendaken met grotere planten zoals grassen en kruiden hebben af en toe een snoeibeurt nodig om te voorkomen dat ze overwoekeren. Maai je groendak in het voorjaar en de zomer, afhankelijk van hoe snel je planten groeien.

Gebruik een lichte grasmaaier of een heggenschaar om de planten te trimmen zonder schade aan de onderliggende lagen te veroorzaken. Het gemaaide gras kan je gebruiken als mulch om de bodem te voeden.

9. Grindstrook en afvoer geregeld schoonmaken 

Voor een goed functionerend groendak is een efficiënte waterafvoer cruciaal. Zorg ervoor dat je regelmatig de grindstrook rondom je groendak en de afvoeren schoonmaakt om verstoppingen te voorkomen. Bladeren, takken en ander vuil kunnen de waterafvoer blokkeren, wat leidt tot waterophoping en mogelijke schade aan je dak.

Controleer de afvoeren vooral na stormen of zware regenbuien en verwijder al het opgehoopte vuil. Zo ben je zeker dat je groendak beschermd is en van een langere levensduur geniet.

Groene sedumplanten en een grindlaag op een groendak

Heeft sedum op een extensief groendak kalk nodig?

Ja, in bepaalde gevallen heeft een extensief groendak kalk nodig. Bijvoorbeeld om de zuurgraad van je bodem te verbeteren. Sedumplanten gedijen het beste in een licht alkalische tot neutrale bodem. Als de bodem te zuur wordt, kunnen de wortels van de sedumplanten voedingsstoffen minder goed opnemen, wat hun groei belemmert.

Waarom kalk belangrijk is voor sedum op een groendak:

  1. pH-regulatie. Een groendak aanleggen met kalk verhoogt de pH-waarde van de bodem.
  2. Bodemstructuur. Kalk verbetert de bodemstructuur voor de wortels en de waterafvoer. Dunne substraten op groendaken halen hier veel voordeel uit.
  3. Voedingsopname. Tot slot zorgt kalk ervoor dat sedumplanten voedingsstoffen (vooral calcium) beter kunnen opnemen. Zo verbetert de groei van de beplanting.

Schakel je liever erkende dakwerkers in? Vul ons formulier in en ontvang gratis offertes op maat 

Een goed onderhouden groendak biedt veel voordelen, zoals betere isolatie en een langere levensduur. Als je het onderhoud liever uitbesteedt, kunnen erkende dakwerkers je helpen. Vul onderstaand formulier in om gratis offertes te ontvangen van vakmensen in jouw regio.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte dakwerken
1*. Welk type dak heb je of wil je laten plaatsen?
2. Welke soort dakwerken wens je uit te voeren?
3. Welk type dakbedekking heb je of wil je laten plaatsen?
4. Is je dakconstructie nog asbesthoudend?
5. Wat is ongeveer de oppervlakte van je dak?
6. Wanneer wil je de dakwerken laten plaatsvinden?
7. Beschrijf uw project
8. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.