Dakpannen of leien: waarop baseer je jouw keuze? Eigenschappen, prijs en tips 

Twijfel je nog tussen dakpannen of leien? Op deze pagina gaan we dieper in op beide materialen. We maken een uitgebreide vergelijking op vlak van prijs, uitstraling, levensduur, onderhoud, gewicht en energie-efficiëntie. Verder geven we enkele belangrijke aandachtspunten mee.

Ben je nog op zoek naar de geschikte specialisten voor jouw dakproject? Beschrijf kort je wensen in ons formulier en wij zorgen ervoor dat je snel en gratis offertes op maat ontvangt.

Dakpannen of leien: wat is de beste keuze? 

Of je best voor dakpannen of leien kiest, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Dakpannen zijn over het algemeen de populairste keuze, maar mensen met een voorkeur voor een authentieke en natuurlijke uitstraling kiezen sneller voor leien. Omdat dakpannen in verschillende profielen, formaten en kleuren voorkomen, zijn ze ook praktisch bij moderne woonstijlen.

Beide materialen hebben met andere woorden hun eigen voor- en nadelen. Daarom hangt je keuze uiteindelijk af van jouw budget, smaak, stijl en dakstructuur. Om je te helpen, maken we hieronder een uitgebreide vergelijking tussen beide materialen.

Dakpannen of leien

1. Prijs: wat is goedkoper? 

De prijs per m2 voor dakpannen is lager dan die van leistenen. Dit is de voornaamste reden dat mensen uiteindelijk de voorkeur geven aan een pannendak. Hoe groter jouw pannen zijn, hoe voordeliger de totaalkosten van de aankoop en de plaatsing. 

De prijs per m2 voor dakpannen hangt af van het type. Leien

Het voordeel van leien is wel dat ze compatibeler zijn met zonnepanelen en lagere onderhoudskosten hebben. Vandaag bestaan er bovendien kunstleien: een goedkopere variant van natuurleien, bestaande uit vezelcement. Kunstleien zorgen voor dezelfde uitstraling, maar zijn wel iets minder duurzaam, met een kortere levensduur als gevolg.

2. Uitstraling 

De uitstraling van het materiaal speelt ook een belangrijke rol. Dakpannen bestaan uit klei of cement. Leien zijn opgebouwd uit natuurlijk leisteen. Verder zijn pannen minder glad in tegenstelling tot leien.

Leien zorgen voor een authentieke look terwijl dakpannen goed bij een moderne woningstijl passen. Pannen hebben een bredere waaier aan uitvoeringen en zijn verkrijgbaar in diverse kleurvarianten, profielen en formaten. Daarom zijn ze vaak groter en platter dan leien. 

3. Duurzaamheid (levensduur) 

De levensduur van dakpannen of leien hangt niet enkel af van het type materiaal, maar ook van de omgeving waar ze liggen. Natuurleien zijn de duurzaamste optie. Ze gaan ongeveer 75 tot 100 jaar mee. Kunstleien gaan 30 tot 50 jaar mee. De gemiddelde levensduur van dakpannen is 50 jaar.

Sommige gebouwen kunnen het gewicht van leien niet dragen. Daarom laat je jouw dak best eerst grondig inspecteren voordat je de plaatsing laat uitvoeren.

4. Onderhoud 

Leien hebben bijna geen onderhoud nodig. Dakpannen zijn gevoeliger voor mosvorming en vereisen daarom een regelmatige controle. De plaatsing en vervanging van pannen is wel een stuk eenvoudiger dan bij leien.

5. Gewicht

Leien zijn over het algemeen lichter dan dakpannen. Daarom belasten ze je dakgebinte minder. Laat de sterkte van je dak altijd op voorhand controleren door erkende specialisten.

6. Energie-efficiëntie 

Natuurleien zijn een energiezuinige en energie-efficiënte optie. Het milieuvriendelijke en vuurbestendige materiaal bezit een goede dichtheid die de isolatiewaarde van je woning vergroot. Zo bespaar je op energiekosten.

Dakpannen bezitten ook een goede energie-efficiëntie. Ze laten de lucht onder de pannen goed circuleren.

Ontvang je graag offertes met prijzen en adviezen op maat?
Beschrijf je dakproject en vergelijk alle aanbevelingen en prijzen van ervaren dakwerkers.
arrow Ontvang gratis offertes

Enkele slimme overwegingen bij je keuze 

Als je kiest tussen dakpannen en leien is het belangrijk dat je bepaalde aandachspunten niet uit het oog verliest. Let bijvoorbeeld op de structuur van je woning en dakvorm. We zetten de belangrijkste overwegingen op een rijtje.

1. Structuur van je woning 

Leistenen zijn minder zwaar dan dakpannen. Vooraleer je een keuze maakt, is het noodzakelijk om te controleren of jouw dakconstructie het gewicht van de gekozen materialen kan dragen. Laat je dak daarom inspecteren door een professional.

2. Stijl van je huis 

Hou bovendien rekening met de stijl van je huis. Dakpannen passen bij verschillende uitstralingen, terwijl leien beter aansluiten bij moderne of landelijke woningen.

Leien zijn ook een goede gevelbekleding. Eventueel kan je ervoor kiezen een uniforme look te creëren.

3. Vorm van je dak 

Leien zijn flexibeler en veelzijdiger dan dakpannen. Specialisten kunnen ze in verschillende patronen leggen. Bij een complexe dakstructuur is het aanbevolen om voor kleinere dakpannen te kiezen.

4. Wil je zonnepanelen plaatsen? 

Leien sluiten goed aan bij de platte zonnepanelen, wat betekent dat je ze makkelijk in het dak kunt verwerken. Dakpannen hebben een minder gladde vorm. Gelukkig zijn er speciale sneldekpannen waarop een zonnepanelen installatie perfect past.

Zonnepanelen op een leien dak.

Soorten dakpannen en leien op een rij 

Leien en dakpannen komen in verschillende soorten voor. We geven hieronder een kort overzicht.

1. Leien daken 

Bij leien daken heb je de keuze tussen natuurleien en kunstleien. Beide opties hebben hun voor- en nadelen. We sommen de verschillen kort voor je op.

Natuurleien 

Natuurleien bestaan uit natuurlijk leisteen, een type natuursteen. Het vertoont variaties op vlak van kleur en structuur. Daarom zijn er telkens kleine verschillen tussen alle stenen en geniet jouw dak van een authentieke look.

Een ander voordeel is dat natuurleien een duurzame optie zijn. Ze gaan tot wel 100 jaar mee. De dakbedekking is milieuvriendelijk, weerbestendig en vuurbestendig. Bovendien zijn natuurleien net iets beter bestand tegen stormen dan andere dakbedekkingen zoals dakpannen. 

Natuurleien zijn wel duurder. De kosten voor het materiaal en de plaatsing liggen hoger dan bij andere dakbedekkingen. De gemiddelde prijs voor een dak uit natuurleien is ongeveer 100 euro per vierkante meter

Kunstleien 

Kunstleien bestaan uit vezelcement. Het geeft jouw dak een strakke en moderne uitstraling. Kunstleien vereisen wel meer onderhoud. Om mosvorming tegen te gaan, laat je het best af en toe reinigen of opnieuw behandelen met een coating. Tenslotte hebben kunstleien een minder lange levensuur dan natuurleien. Ze gaan ongeveer 30 jaar mee.

Het materiaal is wel veel goedkoper dan natuurleien. Zo betaal je ongeveer 65 tot 75 euro per vierkante meter. Deze goedkopere optie zorgt voor dezelfde look als natuurleien, maar het is minder duurzaam.

2. Dakpannen 

Ook bij dakpannen heb je twee vormen: de traditionele kleidakpannen en betondakpannen. Beide opties zijn over het algemeen goedkoper dan leien daken. Ze zijn beschikbaar in een holle en vlakke uitvoering en verschillen vooral op vlak van uitstraling, levensduur en prijs.

Kleidakpannen 

Kleidakpannen, ook wel keramische pannen genoemd, zijn dakpannen gemaakt van gebakken rivierklei. Ze hebben een natuurlijke en authentieke uitstraling met duurzame eigenschappen. Dit type dakpan is in de kern gekleurd. Zo veranderen ze minder snel van kleur en gaan ze jaren mee.

Afhankelijk van het type afwerking (engobe of glazuur), kan er na een tijd wel een patina ontstaan. Meestal is dit het gevolg van corrosie, erosie of luchtvervuiling.

Betondakpannen

Betonpannen zijn gemaakt van cement, zand en toeslagstoffen. Ook dit dakbedekkingsmateriaal wordt in de kern gekleurd, waardoor ze langer mooi blijven en lichte schade minder snel opvalt. Soms krijgen ze een acrylaat beschermlaag. Zo worden ze minder snel vuil en zijn ze beter bestand tegen de aangroei van algen en mossen.

Een uniek soort dakpan is de tegelpan. Deze kleine en smalle pannen geven je woning een elegante uitstraling.

Een vakman plaatst betondakpannen op het dak.

Kan je dakleien vervangen door dakpannen?

Ja, een leien dak kan je laten vervangen door dakpannen. Pannen zijn niet alleen goedkoper, maar ook sneller en makkelijker te plaatsen. Zo liggen de arbeidskosten lager. Hou er wel rekening mee dat een leisteen minder weegt dan een dakpan. Controleer zeker op voorhand of jouw dakconstructue het extra gewicht van de dakpannen aankan.

Als je jouw leistenen laat vervangen, mis je wel de duurzame en betere bescherming tegen uitenlopende weersomstandigheden.

Wil je extra informatie of advies op maat van ervaren dakdekkers? Vul onderstaand offerteformulier in 

Via onderstaand formulier vraag je gratis en vrijblijvend offertes aan. Zo kom je in contact met experts uit jouw regio. Je krijgt advies op maat en kunt makkelijk prijzen vergelijken. Dakwerkers hebben de nodige ervaring en kennis om jouw project correct en op een kwaliteitsvolle manier uit te voeren.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte dakwerken
1*. Welk type dak heb je of wil je laten plaatsen?
2. Welke soort dakwerken wens je uit te voeren?
3. Welk type dakbedekking heb je of wil je laten plaatsen?
4. Is je dakconstructie nog asbesthoudend?
5. Wat is ongeveer de oppervlakte van je dak?
6. Wanneer wil je de dakwerken laten plaatsvinden?
7. Beschrijf uw project
8. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.