Extensief groendak: waarom een slimme keuze? Prijs, opbouw en tips 

Een extensief groendak is vooral beplant met vetplanten, kruiden en lage grassoorten. Ze vereisen weinig onderhoud in vergelijking met intensieve sedumdaken en zijn sneller te plaatsen. Op deze pagina lees je meer over de actuele kosten, voordelen en opbouw.

Wil je jouw dak graag van een groene dakbedekking voorzien? Verstuur je aanvraag via ons formulier en kom in contact met de geschikte specialisen voor je dakproject.

Wat is een extensief groendaksysteem? [Betekenis]

Een extensief dak bestaat uit een tapijt van vetplantjes, mossen en kruiden. Deze slimme dakbedekking biedt een reeks voordelen, terwijl je er nauwelijks naar om hoeft te kijken. Het is maximaal 20 cm dik en weegt tussen 40 en 110 kg per vierkante meter.

Extensieve groendaken zijn perfect voor platte en hellende daken van woningen, garages, carports en andere gebouwen. Wil je graag bijdragen aan een duurzamere omgeving en genieten van de voordelen van een onderhoudsvriendelijk groendak? Dan is een extensief groendak een perfecte keuze.

Sedumdak: intensief of extensief kiezen? 

Er bestaan twee varianten groendaken:

  • Extensieve groendaken hebben een lichtgewichte beplanting met vetplanten en grassen. Ze zijn geschikt voor zowel platte als hellende daken, schuren en garages. Verder vragen ze wenig onderhoud en zorgen ze voor een goede waterbuffering, luchtzuivering en thermische en akoestische isolatie.
  • Intensieve groendaken zijn een echte daktuin, vaak met bomen, struiken, planten en bloemen. Zo zien ze er prachtig uit, maar is de constructie iets complexer en intenser in onderhoud. Ook dit groendak creëert een uitstekende waterbuffering, luchtzuivering en isolatie.

Het verschil tussen de twee ziet er als volgt uit:

  • Extensief: licht, eenvoudig en onderhoudsarm.
  • Intensief: zwaarder, complexer, meer onderhoud, maar maar ontwerpmogelijkheden.
Extensief groendak

Hoeveel kost een extensief groendak?

De prijs van het groendak hangt van verschillende factoren af zoals de gekozen beplanting, de oppervlakte van je dak en de moeilijkheidsgraad van de installatie. Maar gemiddeld mag je rekenen op € 40 à € 100 per vierkante meter (inclusief plaatsing, exclusief btw).

Laat je de werken aan een erkende dakdekker over? Informeer dan zeker bij je gemeente op welke premies je recht hebt.

Een dakwerker kan je adviseren over de exacte premies en financiële voordelen voor jouw project.

Opbouw van een extensief groendak: alle lagen in detail 

Een extensief groendak is een groene dakbedekking met een ingenieuze opbouw. We bespreken alle essentiële lagen in detail:

1. Wortelvaste dakbedekking 

De eerste laag vormt de stevige fundering van je groendak: de wortelvaste dakbedekking. Het beschermt je dakconstructie tegen indringende wortels van de beplanting. Heb je een dakbekleding die nog in goede staat is? Dan kan die gerust blijven liggen.

Is je dakbedekking aan vervanging toe of is het niet wortelvast? Dan plaatst een ervaren dakdekker een nieuwe, wortelwerende laag. Zo ben je zeker dat je dak optimaal beschermd is.

2. Drainagelaag met waterreservoir aanleggen 

Groendaken absorberen regenwater en geven het vertraagd af aan de riolering. Om dit efficiënt te laten verlopen, is de drainagelaag met waterreservoir onmisbaar.

Deze laag fungeert als afvoersysteem voor regenwater, terwijl het waterreservoir zorgt voor een extra voorraad water tijdens droge periodes. Zo blijven je planten fris en gezond, zelfs in droge periodes.

3. Filterlaag 

De filterlaag speelt vooral op lange termijn een belangrijke rol. Deze onmisbare laag houdt potgrondresten tegen die anders de drainagelaag kunnen verstoppen. Zo vermijd je vochtproblemen door lekkages en verstopte afvoersystemen. De filterlaag zorgt ervoor dat je groendak optimaal blijft functioneren.

4. Substraatlaag 

De substraatlaag is de voedingsbodem voor je planten. De dikte van deze laag hangt af van de gekozen beplanting. Overdrijf niet met voedingsstoffen. Gebruik een speciale daktuinaarde met organische materialen die de ideale balans biedt voor jouw planten. Zo creëer je een gezonde leefomgeving voor jouw groene dakbeplanting.

5. Vegetatielaag (kruiden, planten, biodivers sedum…) 

De vegetatielaag is de finishing touch van je extensieve groendak: hier groeien de vetplantjes, mossen, kruiden of grassen. Kies de beplanting die perfect past bij de substraatlaag. Op die manier zorg je voor een biodiverse vegetatielaag die niet alleen mooi oogt, maar ook bijdraagt aan een gezondere leefomgeving.

Close-up van grind en groene en rode sedum van een extensief groendak

Enkele belangrijke aandachtspunten bij de plaatsing 

Om een groendak correct aan te leggen, hou je best met een aantal aandachtspunten rekening:

1. Substraatlaag: dikte en gewicht 

De substraatlaag is de “potgrond” voor je planten en vormt de basis van je extensieve groendak. Kies de juiste dikte, mineralen en samenstelling op basis van de beplanting die je voor ogen hebt. Meestal is een dikte van 5 à 10 cm voor een extensief groendak voldoende. Denk ook aan de nodige voedingsstoffen die afgestemd zijn op de behoeften van je gekozen planten.

2. Draagkracht van je dakbedekking (belasting) 

Controleer met een bouwkundige of je dak sterk genoeg is voor een groendak. Zo ben je er zeker van dat je dak de vegetatielaag, substraatlaag en drainagesystemen probleemloos kan dragen. Vergeet ook niet om te informeren of een vergunning nodig is voor de plaatsing.

3. Kwalitatief onderhoud 

Ook al vergen extensieve groendaken weinig onderhoud, toch is het belangrijk om je groene dakbedekking minimaal twee keer per jaar te controleren. Verwijder onkruid dat de groei van je gewenste beplanting kan belemmeren. Controleer ook op eventuele lekkages en verstoppingen in de drainagelaag.

Interesse in een luchtzuiverende groene dakbedekking?
Beschrijf je wensen in ons formulier en wij brengen je in contact met de geschikte dakwerkers.
arrow Ontvang gratis offertes voor groendaken

Voordelen en nadelen van extensieve groendaken

Een extensief groendak komt met voordelen en nadelen.

Voordelen

Duurzaam

Extensieve groendaken dragen bij aan een gezondere leefomgeving. Ze zuiveren de lucht, nemen CO2 op en beschermen je dakconstructie tegen weersinvloeden. Zo gaat je dak langer mee en bespaar je op renovatiekosten.

Isolatie

Een extensief groendak zorgt voor goede thermische en akoestische isolatie. Zo heb je een koeler huis in de zomer en een warmer huis in de winter. Je bespaart op energiekosten en geniet van een aangename leefruimte.

Gaat lang mee

Een extensief groendak heeft een levensduur tot wel 70 jaar, wat betekent dat het twee tot drie keer langer meegaat dan een standaard dakbedekking. Zo verdien je jouw investering snel terug.

Onderhoudsarm

De vetplanten en sedum die op een extensief groendak groeien, zijn perfect bestand tegen weer en wind. Je hoeft ze hooguit twee keer per jaar te controleren op onkruid en eventuele droogte.

Goede afwatering

Ze nemen veel water op en vertragen de afvoer naar de riolering.

Nadelen 

Lekkages

Door de extra lagen op het dak kan het moeilijker zijn om lekkages op te sporen. Zorg er daarom voor dat je een ervaren dakdekker inschakelt voor de installatie van je groendak.

Dieren

De vegetatie op een extensief groendak kan vogels en andere dieren aantrekken die op zoek zijn naar voedsel of beschutting. Dit kan leiden tot hinder, zoals vogelpoep of nesten in dakgoten.

Kosten

In vergelijking met standaard dakbedekkingen is een extensief groendak een stuk duurder. De initiële investering is hoger, maar door de besparingen op energiekosten en de langere levensduur van je dak, verdien je deze kosten wel op de lange termijn terug.

Kortom: een extensief groendak is een investering met veel voordelen op lange termijn. Je draagt bij aan een duurzamere omgeving, verhoogt het comfort van je woning en bespaart op de energiekosten. De initiële kostprijs is hoger, maar die verdien je terug dankzij de verlengde levensduur en de energiebesparing.

Groene dakbedekking bestaande uit kleine boompjes

Is een extensief groendak iets voor jouw woning? Vergelijk gratis prijzen en adviezen op maat van dakwerkers 

Vraag via onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend offertes aan bij gespecialiseerde dakwerkers in jouw regio. Zo krijg je een helder beeld van de kosten en ontvang je professionele adviezen op maat van je dakproject.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte dakwerken
1*. Welk type dak heb je of wil je laten plaatsen?
2. Welke soort dakwerken wens je uit te voeren?
3. Welk type dakbedekking heb je of wil je laten plaatsen?
4. Is je dakconstructie nog asbesthoudend?
5. Wat is ongeveer de oppervlakte van je dak?
6. Wanneer wil je de dakwerken laten plaatsvinden?
7. Beschrijf uw project
8. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.