Dakplaten met isolatie: een betere keuze? Prijzen, uitvoeringen en troeven  

Dakplaten met isolatie zijn niet alleen een perfecte oplossing voor je woning, maar ook voor garages, tuinhuizen, magazijnen en zelfs stallen. Lees hier meer over de huidige kosten, soorten isolatieplaten en uitvoeringen.

Wil je graag jouw dakproject professioneel laten uitvoeren? Beschrijf je wensen in ons offerteformulier en ontvang prijzen en adviezen op maat van je dak.

Wat zijn dakplaten met isolatie precies? 

Dakplaten die je huis isoleren en beschermen tegen extreme temperaturen? Dat kan met isolatiedakplaten, ook wel sandwichpanelen genoemd. Deze handige platen zijn een soort dakpannen met een extra isolerende kern.

Isolatiedakplaten bestaan uit twee metalen platen met daartussen isolatieschuim. Meestal is dat PUR of PIR, een soort isolerend piepschuim. Ze komen voor in verschillende kleuren en met verschillende profielen.

Toepassingen

Dakplaten met isolatie zijn niet alleen geschikt voor industriële gebouwen, maar ook voor:

  • Tuinhuizen
  • Garages
  • Carports
  • Landelijke gebouwen
  • Commerciële gebouwen
  • Woningen
Dakplaten met isolatie

Geïsoleerde dakpanelen kopen: wat kosten ze? [Prijs]

De kosten voor dakplaten met isolatie variëren en zijn afhankelijk van enkele belangrijke factoren:

  1. Type Afwerking. Er zijn verschillende materialen en profielen beschikbaar voor dakplaten zoals staal, aluminium en polyester. De materiaalkeuze heeft invloed op de prijs.
  2. Dikte van het Isolatiemateriaal. Hoe dikker de isolatielaag, hoe beter de isolatie. Een dikkere laag betekent ook een hogere prijs.
  3. Plaatsing. De kosten voor de plaatsing van dakplaten verschillen per dakdekker en project. Factoren zoals de bereikbaarheid van je dak en de totale oppervlakte spelen een grote rol.

De gemiddelde prijzen lopen uiteen van 50 tot 200 euro per m² (exclusief btw en inclusief plaatsing). Hou er rekening mee dat dit richtprijzen zijn. De exacte kosten voor jouw project kunnen afwijken.

Er zijn verschillende premies en financiële maatregelen beschikbaar die de kosten van dakisolatie verlagen. Denk aan de Mijn VerbouwPremie, de Totaalrenovatiebonus of het verlaagde btw-tarief van 6%. Vraag je dakdekker naar de mogelijkheden in jouw regio.

Drie soorten geschikte sandwichpanelen voor een dak 

Isolatiedakplaten, ook wel sandwichpanelen genoemd, komen in drie soorten voor.

1. Trapezium dakplaat met isolatie 

  • Past bij verschillende stijlen. De strakke lijnen en moderne profielen van trapezium dakplaten sieren zowel industriële gebouwen als eigentijdse woningen.
  • Variatie in profielen. Kies uit diverse afstanden tussen de hoge en lage vlakken voor een optimale afstemming tussen esthetiek en budget.
  • Betaalbaar design. Door hun eenvoudige vormgeving zijn trapeziumplaten de meest budgetvriendelijke optie onder de isolatiedakplaten.

2. Geïsoleerde golfplaat

  • Welvende vorm. De welvende vorm van golfplaten is al decennialang populair bij garages, tuinhuizen en bijgebouwen.
  • Functioneel ontwerp. De golfvorm zorgt voor een optimale afvoer van het water, zelfs bij hevige regenval.
  • Authentieke uitstraling. De klassieke look van golfplaten geeft een landelijke of charmante sfeer aan jouw gebouw.

3. Dakpanplaat met isolatie  

  • Oud en nieuw samenbrengen. Dakpanplaten combineren de traditionele uitstraling van dakpannen met de voordelen van moderne isolatiedakplaten.
  • Nauwelijks te onderscheiden van echte dakpannen. Vanop afstand is het verschil met echte dakpannen nauwelijks zichtbaar, waardoor ze perfect passen bij klassieke en landelijke bouwstijlen.
  • Tijdloze elegantie. Dakpanplaten geven elk gebouw een stijlvolle en tijdloze uitstraling.
Dakplaten met isolatie voor industrieel gebouw

Sandwich dakplaten plaatsen: verschillende ontwerpmogelijkheden 

Isolatiedakplaten zijn niet alleen functioneel, ze komen ook in diverse kleuren, afwerkingen en afmetingen voor om perfect aan te sluiten bij jouw project. Zo creëer je een optimaal geïsoleerd dak met de gewenste uitstraling.

1. Kleur 

Standaard kun je kiezen uit een ruim aanbod RAL-kleuren, met zwart, grijs en roodtinten als populairste opties. Wil je extra bescherming tegen specifieke omstandigheden? Laat dan de binnen- en buitenzijde coaten. Denk bijvoorbeeld aan een coating tegen schimmels en ammoniak voor de landbouwsector, of een coating voor gebouwen in de kuststreek.

2. Afwerking (stalen of metalen binnenzijde) 

Waterdichte aansluitingen zijn cruciaal voor een optimaal geïsoleerd dak. Dankzij de bijpassende profielen voor de dakranden en de nok sluit je de isolatiedakplaten perfect aan op je gebouw, met een gegarandeerd waterdichte afwerking.

Ook voor de binnenzijde van de isolatiedakplaten heb je diverse keuzemogelijkheden. Kies voor staal, polyester of zichtbare isolatie, afgestemd op jouw wensen en het type gebouw. Of het nu gaat om een woning, bedrijfspand, tuinhuis of ander gebouw: er is altijd een passende afwerking voorhanden.

3. Lengte 

Isolatiedakplaten zijn verkrijgbaar in lengtes tot wel 20 meter. Horizontale overlapping wordt afgeraden omdat het de waterdichtheid en uitstraling van het dak niet ten goede komt.

Kies daarom voor platen over de volledige lengte voor een optimaal resultaat. De standaardbreedte van isolatiedakplaten bedraagt 1 meter, wat zorgt voor een effen aansluiting zonder zichtbare overlappingen.

4. Brandwerendheid 

De brandwerende eigenschappen van isolatiedakplaten worden steeds belangrijker. Verzekeringsmaatschappijen stellen vaak eisen aan het gebruikte isolatiemateriaal. Kies voor sandwichpanelen met PIR of minerale wol (glaswol of rotswol) als isolatiemateriaal.

Dit materiaal druipt niet naar beneden in geval van brand en voldoet in de meeste gevallen aan de strengere eisen voor brandwerendheid in bedrijfsgebouwen, appartementen en winkels.

Interesse in de plaatsing van een goed isolerende dakbedekking?
Verstuur je aanvraag en ontdek de opties voor jouw dak.
arrow Vergelijk prijzen en adviezen van ervaren dakwerkers

Hoe dik zijn geïsoleerde dakplaten?

Geïsoleerde dakplaten komen in verschillende diktes, variërend van 30 millimeter tot wel 200 millimeter. Hoe dikker de dakplaat, hoe beter de isolatiewaarde. Deze variatie biedt flexibiliteit afhankelijk van je isolatiebehoeften en budget.

Dakplaten met isolatie uitvoeringen en kleuren

Voordelen en nadelen van dakplaten met isolatie 

Isolatiedakplaten combineren dakbedekking en isolatie in één product, waardoor je tijd en geld bespaart. Maar wegen de voordelen op tegen de nadelen? We zetten alles op een rij.

Voordelen 

  • Thermisch isolatiemateriaal. De extra laag isolatie houdt de warmte binnen in de winter en de koelte in de zomer. Dat resulteert in een besparing op stook- en koelkosten.
  • Snelle montage. Isolatiedakplaten zijn vlot te plaatsen, wat de plaatsingskosten drukt.
  • Scherpe prijzen. In vergelijking met losse dakbedekking en dakisolatie, is een isolatiedakplaat vaak de voordeligeste keuze.
  • Lange levensduur. Je kan rekenen op 20 tot 50 jaar probleemloos gebruik.
  • Schimmelbestendig en afwasbaar. Je hoeft je geen zorgen te maken over schimmels. De platen zijn bovendien eenvoudig te reinigen.
  • Lichtgewicht. Isolatiedakplaten belasten de dakconstructie minimaal.
  • Geen condensatie. Condensvorming komt niet voor bij isolatiedakplaten.

Nadelen 

  • Duurdere isolatie. Isoleren met isolatiedakplaten is duurder dan traditionele dakisolatie.
  • Geluidsisolatie: minder goed. Vergeleken met zachte isolatiematerialen of dakpannen scoren isolatiedakplaten minder goed op vlak van geluidsisolatie.
  • Nauwkeurige montage. Een perfecte afdichting is cruciaal. De naden tussen de platen en de schroefgaten werken specialisten vakkundig af om lekkages te voorkomen. Professionele plaatsing is daarom belangrijk.
  • Krakende geluiden. Isolatiedakplaten kunnen bij temperatuurwisselingen ‘werken’, wat kraakgeluiden kan veroorzaken. In een magazijn of bedrijfshal is dat geen groot probleem, maar in een woning kan het storend zijn. Gelukkig kan je dit makkeljk oplossen door de binnenzijde met minerale wol te bekleden.

Isolatiedakplaten zijn een prima keuze als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke oplossing die dakbedekking en isolatie combineert. Ook wanneer geluidsisolatie geen prioriteit is, zijn ze een goede optie.

Extra info, advies op maat en concrete offertes van dakspecialisten ontvangen? Vul het offerteformulier in 

Vul onderstaand offerteformulier in. Zo krijg je snel en eenvoudig inzicht in de mogelijkheden en kosten voor jouw specifieke dakproject. Vergelijk gratis prijzen en professionele adviezen van betrouwbare dakwerkers uit je buurt.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte dakwerken
1*. Welk type dak heb je of wil je laten plaatsen?
2. Welke soort dakwerken wens je uit te voeren?
3. Welk type dakbedekking heb je of wil je laten plaatsen?
4. Is je dakconstructie nog asbesthoudend?
5. Wat is ongeveer de oppervlakte van je dak?
6. Wanneer wil je de dakwerken laten plaatsvinden?
7. Beschrijf uw project
8. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.