Dakpannen keramisch: de beste dakpannen? Prijzen, ontwerpen en troeven  

Keramische dakpannen, kleidakpannen of stormpannen zijn op dit moment de populairste dakbedekking in België. Ze hebben een erg lange levensduur, zijn goedkoper en komen in uiteenlopende kleuren, vormen en afmetingen voor. Leer op deze pagina alle kosten, uitvoeringen en uitstekende voordelen kennen.

Bij interesse in keramische dakpannen of een ander soort dakwerken, kan je ons offerteformulier invullen. Beschrijf je wensen, verstuur je aanvraag en wij brengen je vervolgens zo snel mogelijk in contact met de juiste specialisten.

Wat is een keramische dakpan of kleidakpan?

Kleidakpannen, ook wel keramische dakpannen genoemd, zijn al een lange tijd erg populair. Door klei in de juiste vormen te bakken, krijg je een sterk en duurzaam resultaat dat lang meegaat. Ze zijn bovendien in verschillende ontwerpen, kleuren en stijlen verkrijgbaar.

Omdat kleidakpannen erg duurzame eigenschappen hebben, zijn ze goed bestand tegen het Belgische klimaat.

Dakpannen: keramisch of beton kiezen?

De keuze voor de juiste dakpan is niet zo eenvoudig. We zetten de grote verschillen tussen keramische en betonnen dakpannen overzichtelijk voor je op een rijtje.

  • Levensduur. Betonnen dakpannen gaan gemiddeld 30 tot 50 jaar mee, met goed onderhoud zelfs nog langer. Keramische dakpannen kunnen tot wel 100 jaar meegaan.
  • Materiaal en productie. Betonnen dakpannen, gemaakt van een mix van cement, mineralen en zand, zijn betaalbaar en snel te leggen, wat ze de naam ‘sneldekpannen‘ oplevert. Daartegenover staan keramische dakpannen, die hun oorsprong vinden in natuurlijke materialen zoals klei, water en leem. Deze pannen worden gebakken in ovens die tot 1000°C heet worden.
  • Prijs. De keuze tussen beton en keramiek is ook een afweging tussen budget en levensduur. Betonnen dakpannen zijn doorgaans de voordeligste optie. Keramische dakpannen kosten doorgaans meer, maar je investeert wel in een dak dat generaties lang meegaat.
  • Variatie in overvloed. Binnen zowel betonnen als keramische dakpannen vind je een enorme variatie aan modellen, kleuren en afwerkingen. Zo is er altijd een dakpan die perfect bij jouw stijl en budget past. Keramische dakpannen bieden vaak meer keuze in afwerkingen en prijsklassen.

Staan keramische of betonnen dakpannen je niet direct aan? Tegelpannen zijn kleine en stijlvolle pannen met een elegante uitstraling.

Dakpannen keramisch

Keramische dakpan kopen: wat kost het per m2? [Prijs]

De prijs van kleidakpannen ligt meestal tussen de € 45 en € 60 per vierkante meter, inclusief btw en plaatsing. Verschillende factoren beïnvloeden de uiteindelijke kosten:

  1. Complexiteit van het dak. Een ingewikkelde dakconstructie zorgt voor meer werk. Zo verhogen ook de arbeidskosten.
  2. Formaat van de dakpan. Grotere dakpannen vragen minder werk om te monteren. Hierdoor liggen de plaatsingskosten lager. Kleinere pannen vereisen meer stuks en verhogen daarom zowel de arbeids- als materiaalkosten.
  3. Hulpstukken. Extra elementen zoals dakkapellen, dakramen en schoorstenen vragen om maatwerk, wat voor extra kosten zorgt.

Om een duidelijk beeld te krijgen van de kosten voor jouw dak, is het slim om offertes aan te vragen bij verschillende dakdekkers. Zo kun je prijzen vergelijken, adviezen op maat ontvangen en de beste keuze maken voor jouw dakproject.

Verschillende uitvoeringen voor keramische pannen

Keramische dakpannen komen in verschillende uitvoeringen en stijlen voor. Ontdek hier alle mogelijkheden en hoe ze jouw dak kunnen opfrissen.

1. Vorm: vlak of golvend

Een van de eerste keuzes is de vorm van je dakpan. Ga je voor een strakke, moderne uitstraling? Dan zijn vlakke dakpannen een goede optie. Deze pannen geven je dak een eigentijdse look en zijn minder gevoelig voor vuil en mos.

Liever een klassieke of landelijke sfeer? Dan passen golvende dakpannen beter bij jouw smaak. Deze pannen met hun kenmerkende reliëf creëren een warme, authentieke uitstraling.

2. Kleuren (zwart, antraciet, rood…)

Naast de vorm heb je ook een breed scala aan kleuren: van de klassieke natuurrode kleur tot moderne grijstinten. Wil je een tijdloze uitstraling? Dan is een terracotta kleur een prima keuze. Er zijn ook heel wat moderne kleuren beschikbaar zoals antraciet of mosgroen. 

3. Afwerkingen 

De afwerking van je dakpan bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook de eigenschappen.  

Verglazen 

Zo zorgt een verglazing voor een gladde, glanzende laag die de pan tegen vuil en mos beschermt.

Engoberen

Engoberen daarentegen geeft de dakpan een natuurlijke, matte look.

Smoren 

Smoren is een interessante optie als je van een robuuste uitstaling houdt. De dakpan wordt gerookt in een oven, wat voor een donkere, roetkleurige tint zorgt.

Patineren 

Wil je de pan een verouderde look geven? Dan is patineren een mogelijkheid. De dakpan wordt behandeld met een speciale mos- en algwerende laag.

Witte keramische dakpannen op een modern hellend dak met zonnepanelen

Hoe lang gaan keramische dakpannen mee?

Je dak is een belangrijk onderdeel van je woning. Daarom kies je best voor een dakbedekking van hoge kwaliteit. Met nieuwe keramische dakpannen zit je gegarandeerd goed. Deze pannen zijn niet alleen ontzettend mooi, maar gaan ook erg lang mee. Standaard hebben ze een levensduur van minimaal 50 jaar, en met een geglazuurde afwerking tot wel 100 jaar.

Wil je graag jouw dakpannen vernieuwen of herstellen?
Beschrijf je wensen in ons formulier en ontvang gratis offertes van geschikte specialisten.
arrow Vergelijk prijzen en adviezen van dakwerkers

Enkele gekende fabrikanten op een rij 

In België zijn er diverse fabrikanten keramische pannen met elk hun eigen specialiteit.

1. Wienerberger koramic 

Koramic biedt een uitgebreide waaier aan keramische dakpannen. Of je nu een strak, lichtgolvend of uitgesproken golfdak verkiest: Koramic heeft een match voor elke stijl. Met meer dan 25 modellen in diverse tinten en texturen, vind je gegarandeerd een geschikt type dakpan. Met een garantie van 30 jaar op levering en plaatsing, ben je verzekerd van een duurzaam dak.

2. Eternit 

Eternit is al meer dan 100 jaar actief en staat bekend om hun brede assortiment keramische dakpannen. Ze bieden 15 verschillende modellen aan, van klassiek tot modern design. Net als Koramic biedt Eternit een garantie van 30 jaar op hun dakpannen, wat zorgt voor gemoedsrust bij de keuze voor dit gerenommeerde merk.

3. Monier 

Monier is een grote naam in bouwmaterialen, met een wereldwijde aanwezigheid. Ook in België zijn ze bekend als leverancier van keramische dakpannen. Met meer dan 15 modellen in verschillende kleuren en formaten, biedt Monier oplossingen voor diverse soorten daken. Hun dakpannen zijn ook gedekt met een garantie van 30 jaar.

Gespecialiseerde dakwerker plaatst nieuwe zwarte kleidakpannen op houten latten

Voordelen en nadelen van kleidakpannen leggen 

De populariteit van keramische dakpannen, ook wel kleidakpannen genoemd, is de laatste jaren flink gestegen. En dat is niet voor niets.

Voordelen

Kleidakpannen hebben veel voordelen:

  • Authentieke uitstraling. Ze geven je huis een warme, klassieke look en zijn verkrijgbaar in natuurlijke kleuren en vormen die perfect bij jouw stijl passen.
  • Duurzaam. Kleidakpannen zijn vorstbestendig, UV-bestendig en bestand tegen extreme weersomstandigheden. Ze behouden hun mooie uitstraling jarenlang.
  • Lange levensduur. Ze gaan meer dan 100 jaar mee.
  • Milieuvriendelijk. Ze zijn gemaakt van natuurlijke materialen en zijn volledig recycleerbaar.

Nadelen

Natuurlijk heeft elk materiaal ook zijn nadelen. In vergelijking met betonpannen zijn kleidakpannen iets duurder in aanschaf en vergen ze meer tijd en expertise om te plaatsen. Hoe je deze dakpannen legt, is precisiewerk voor erkende dakwerkers.

Bovendien heeft het bakproces van keramische dakpannen een negatieve impact op het milieu.

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met erkende dakwerkers in jouw regio 

Neem gerust contact op met dakwerkers in jouw buurt. Ze staan klaar met deskundig advies en offertes op maat om je verder te helpen. Vul onderstaand offerteformulier in en vergelijk verschillende offertes van ervaren dakwerkers.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte dakwerken
1*. Welk type dak heb je of wil je laten plaatsen?
2. Welke soort dakwerken wens je uit te voeren?
3. Welk type dakbedekking heb je of wil je laten plaatsen?
4. Is je dakconstructie nog asbesthoudend?
5. Wat is ongeveer de oppervlakte van je dak?
6. Wanneer wil je de dakwerken laten plaatsvinden?
7. Beschrijf uw project
8. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.