Natuurleien dak: een goede keuze? Prijs, levensduur en afmetingen 

Een natuurleien dak heeft van nature unieke kleur-, vorm- en structuurverschillen. De leien uit natuursteen zorgen daarom telkens voor een originele uitstraling. Lees hier meer over de eigenschappen, kosten en verschillende mogelijkheden.

Heb je interesse in de plaatsing van een natuur- of kunstleien dak? Verstuur je aanvraag via ons formulier en kom in contact met de geschikte specialisten.

Hoe herken je natuurleien? 

Natuurleien zijn gemaakt van natuursteen (natuurlijk product) dat uit steengroeven gewonnen wordt. Elke groeve heeft zijn eigen kenmerkende stenen, wat resulteert in een grote variatie van vormen en kleuren. Zo ontstaat de authentieke en tijdloze uitstraling waar natuurleien daken om bekend staan. Je kunt ze eenvoudig herkennen aan de mogelijke kleur-, vorm- en structuurverschillen tussen de verschillende leien.

Deze leien gaan lang mee en verdienen zichzelf daarom op lange termijn terug. Bovendien passen ze perfect bij elke bouwstijl: klassiek, modern, landelijk… er is altijd een lei die perfect aansluit bij jouw woning.

Verschillen tussen natuurleien en kunstleien plaatsen

Twijfel je nog tussen natuur- en kunstleien? Om je te helpen bij je keuze, zetten we de eigenschappen van beide materialen overzichtelijk op een rij:

EigenschapNatuurleienKunstleien
MateriaalNatuurproduct: leisteenKunstmatig product: vezelcement met mineralen
MosvormingMinder poreus, dus minder gevoeligPoreuzer, dus gevoeliger
OnderhoudOnderhoudsvriendelijkVraagt meer onderhoud
Prijs per m²€ 100 à € 150€ 65 à € 85
Levensduur80 jaar of meer25 à 30 jaar
Unieke vorm Elke lei is uniek in vorm, kleur en maatVorm-, kleur- en maatvast
KleurenuitvoeringVerschillende kleuren Uitgebreider gamma
KleurvastheidKan verkleurenKleurvast
VormVierkant of rechthoekigVierkant of rechthoekig
LeirandRecht of afgerondRecht of afgerond

Je uiteindelijke beslissing hangt af van verschillende factoren:

Natuurleien zijn ideaal als je een authentiek dak wil met een lange levensduur en weinig onderhoud. Hou er wel rekening mee dat ze duurder zijn in aanschaf.
Kunstleien zijn een betaalbaarder alternatief met een moderne uitstraling. Ze gaan wel minder lang mee en zijn gevoeliger voor mosgroei.

Naast natuur- en kunstleien bestaan er ook dakshingles: een goedkope en veelzijdige bitumen dakbedekking verkrijgbaar in verschillende kleuren en stijlen.

Hoeveel kost een (natuur)leien dak per m2? [Prijs] 

Voor een natuurleien dak betaal je gemiddeld € 100 tot € 145 per m². Een dak met kunstleien bekleden is goedkoper: € 65 – € 85 per vierkante meter.

De exacte prijs van een natuurleien dak hangt natuurlijk af van verschillende factoren:

  • Oppervlakte van je dak. Hoe groter het dak, hoe hoger de materiaal- en arbeidskosten.
  • Moeilijkheidsgraad van de werken. Daken met complexe vormen of steile hellingen vragen meer vakmanschap en dus een hogere prijs.
  • Bereikbaarheid van je huis. Indien jouw dak moeilijk bereikbaar is, komen de arbeidskosten hoger uit door extra materiaaltransport en/of steigers.
  • Uurloon van de dakdekker. Dakdekkersbedrijven hanteren verschillende tarieven. Vraag steeds offertes op van meerdere dakdekkers om ze met elkaar vergelijken.
Natuurleien dak

Dak met natuurleien onderhouden: enkele richtlijnen 

Natuurleien zijn zeer onderhoudsvriendelijk. Dit komt omdat ze niet poreus zijn, waardoor algen en mossen zich minder snel aan de bodem hechten. Een groene aanslag zal zich daarom niet snel vormen. Een van de belangrijkste stappen in het onderhoud van een natuurleien dak is een regelmatige reiniging. Hieronder geven we alvast enkele richtlijnen mee.

Laat dakleien regelmatig reinigen 

  • Mos en algen bestrijden. Laat je dak periodiek ontmossen door een professional, vooral daken die gericht zijn naar het noorden of die veel in de schaduw liggen.
  • Gebruik geen hogedrukreiniger. Dit kan de leien beschadigen.
  • Neutraal schoonmaakmiddel. Gebruik liefst geen bijtende of zure producten.
  • Laat reparaties uitvoeren door een specialist. Zo ben je zeker dat je dak op de juiste manier hersteld wordt.

Kunnen zonnepanelen op een leien dak?

Op een leien dak zonnepanelen plaatsen is zeker mogelijk, maar het vraagt om een slimme aanpak en expertise. Anders dan bij dakpannen, waar zonnepanelen makkelijk met haken worden gemonteerd, is dit bij leien ingewikkelder vanwege hun kwetsbaarheid. De kans op beschadiging bij het plaatsen van haken of rails is groot.

Gelukkig zijn er speciale technieken ontwikkeld die rekening houden met de unieke eigenschappen van leien. Zo bestaan er systemen met lichte rails en speciale bevestigingsmethoden die de druk op de leien minimaliseren. Zo kun je zonder zorgen profiteren van zonne-energie, zelfs op een leiendak.

Zicht op zonnepanelen op natuurleien dak

Voordelen en nadelen van natuurleien op een dak

Natuurleien daken zijn een prachtige en authentieke keuze voor je huis. Ontdek alle voordelen en nadelen in onderstaand overzicht.

Voordelen 

In tegenstelling tot kunstleien, die in een fabriek worden gemaakt, zijn natuurleien gemaakt van natuursteen. Dit zorgt voor een aantal unieke voordelen:

  • Unieke uitstraling. Elke leisteen is uniek, waardoor je dak een karaktervolle look krijgt.
  • Heel stevig en duurzaam. Natuurleien kunnen alle weersomstandigheden aan, van zware regenval tot sterke wind, extreme temperaturen en UV-straling.
  • Weinig onderhoud. Door hun niet-poreuze structuur zijn natuurleien minder vatbaar voor mos- en algengroei.
  • Lange levensduur. Goed onderhouden natuurleien daken kunnen wel tot 100 jaar meegaan.

Nadelen 

Natuurlijk heeft een natuurleien dak ook enkele nadelen:

  • Hogere kosten. Vergeleken met andere dakbedekkingen zijn natuurleien aanzienlijk duurder. Kunstleien zijn bijvoorbeeld heel wat goedkoper.
  • Variaties in afwerking. Vanwege hun natuurlijke oorsprong kunnen leien kleine oneffenheden vertonen.
  • Vereist expertise. De installatie van een natuurleien dak is complexer en vraagt om gespecialiseerde kennis.
Heb je interesse in de plaatsing van een leien dak?
Verstuur je aanvraag en ontvang offertes op maat van de geschikte specialisten.
arrow Vergelijk prijzen en adviezen van dakwerkers

Welke leien bevatten asbest?

Twijfel je of je bestaande leien dakbedekking asbest bevat? Pas onderstaande technieken eens toe:

  1. NT-markering. Kijk op de achterkant van de leien naar een NT-markering (New Technology). Je dak is 100% asbestvrij als je deze lettercombinatie ziet.
  2. Fabricagedatum. Zijn je leien geproduceerd vóór 1990? Dan is asbest mogelijk aanwezig. Leien met een productie na 1990 bevatten geen asbest.
  3. Afmetingen. Hebben je leien afmetingen van 40 x 20 cm of 40 x 24 cm? De kans is groot dat ze uit asbest bestaan. Grotere leien zoals 60 x 40 cm, 60 x 32 cm, 45 x 32 cm zijn asbestvrij.
  4. Breuktest. Als je een beschadigde of gebroken lei hebt, kan je ook naar de breuklijn kijken. Zie je grote witte vezels? Dan is het materiaal asbestverdacht. Als je fijne haartjes ziet, heb je waarschijnlijk niet met asbest te maken.
  5. Vlamtest. Voer deze test enkel uit met voldoende kennis en een goede veiligheidsuitrusting. Hou een vlam bij een breukvlak. Als de vezels blijven gloeien, is er asbest aanwezig. Wegsmeltende vezels duiden op asbestvrij materiaal.
natuurleien dak op landelijk huis

Laat natuurleien professioneel op daken leggen door dakwerkers 

De unieke uitstraling en lange levensduur van een leien dakbedekking zijn erg geliefd. Toch is het belangrijk om te weten dat de plaatsing een complexe klus is die vakmanschap en expertise vereist.

Een dakspecialist zorgt voor:

  • Advies op maat. Een ervaren dakdekker adviseert je over het juiste type leien dat bij jouw huis, budget en wensen past.
  • Correcte plaatsing. Een nauwkeurige plaatsing van natuurleien is cruciaal voor de waterdichtheid en duurzaamheid van je dak. Een dakwerker heeft de kennis en ervaring om dit professioneel uit te voeren.
  • Tijdsbesparing en comfort. Laat het zware werk over aan een professional en geniet zelf van je vrije tijd.
  • Kwaliteitsgarantie. Met een dakspecialist ben je verzekerd van een perfect afgewerkt dak.
  • Veiligheid. Werken op hoogte brengt risico’s met zich mee. Een vakman is getraind in veiligheid en werkt volgens de geldende normen.

De complexe installatietechniek en het risico op fouten maken het plaatsen van natuurleien niet geschikt voor doe-het-zelvers. Fouten kunnen leiden tot lekkages, een verkorte levensduur van je dak en gevaarlijke situaties. Kies voor de zekerheid en het comfort van een professioneel geplaatst natuurleien dak.

Vraag en ontvang info, advies en offertes van specialisten

Ben je geïnteresseerd in een natuurleien dak voor jouw woning? Of wil je meer weten over de plaatsing en kosten? Aarzel niet om advies in te winnen bij specialisten. 

Vul onderstaand offerteformulier in en ontvang gratis en vrijblijvend verschillende offertes van ervaren dakwerkers bij jou in de buurt. Vergelijk verschillende opties en kies de beste oplossing die past bij jouw stijl en budget.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte dakwerken
1*. Welk type dak heb je of wil je laten plaatsen?
2. Welke soort dakwerken wens je uit te voeren?
3. Welk type dakbedekking heb je of wil je laten plaatsen?
4. Is je dakconstructie nog asbesthoudend?
5. Wat is ongeveer de oppervlakte van je dak?
6. Wanneer wil je de dakwerken laten plaatsvinden?
7. Beschrijf uw project
8. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.