Dak schilderen: hoe begin je eraan? Kosten, verfsoorten en stappenplan 

Een dak schilderen is de ideale manier om het een nieuwe uitstraling te geven zonder ingrijpende werken uit te voeren. Op deze pagina lees je alles over de kosten, de verschillende soorten geschikte verf en coatings. Neem zeker ons handige stappenplan door als je van plan bent de werken zelf uit te voeren.

Laat je de klus liever aan ervaren dakwerkers over? Vul ons offerteformulier in en ontvang offertes op maat van je dakproject.

Kan je een dak schilderen? 

Wanneer jouw dak er verouderd uitziet, kan je bepaalde delen van het dak schilderen. We bespreken welke onderdelen je juist kan schilderen of coaten.

Wanneer een dak gecoat wordt, brengt een specialist de dakcoating machinaal aan met een spuitmachine. Zo verkrijg je een egale kleur. Bij een coating breng je doorgaans twee lagen aan, maar veel hangt af van het type dak, de gewenste kleur, de verfsoort etc.

Om de coating zo lang mogelijk mee te laten gaan, laat je het dak best om het jaar of om de twee jaar preventief onderhouden met een nabehandeling

1. Kroonlijst 

De kroonlijst is bepalend voor de uitstraling van je gevel. Als je het onderdeel in goede conditie wil houden, moet je het regelmatig schilderen met een kwalitatieve buitenbeits of een ander soort één potsysteem verf (primer en aflak samen in een pot).

Als de kroonlijst in goede conditie is en het hout is volledig droog, kan je ook een afwerking in hoogglanslak toevoegen. Zo is het hout nog beter beschermd en moet je het minder vaak schilderen.

2. Dakgoten en afvoer 

Als je de stalen waterafvoeren van je dak in dezelfde kleur als de gevel wil schilderen, gebruik je best een primer die geschikt is voor zink of gegalvaniseerd staal. Voor PVC afvoeren is een kunststof hechtprimer vereist. Aflakken doe je met een glanslak naar keuze.

Het is belangrijk om de ondergrond eerst zorgvuldig te ontvetten en de verschillende onderdelen van het dak op te schuren. Doe je dit niet, dan hecht de verf minder goed op de ondergrond.

3. Dakpannen 

Dakpannen krijgen na verloop van tijd te maken met korstmossen, algen en schade door blootstelling aan de weersomstandigheden. Daarom laat je best jouw dakpannen reinigen en voorzie je ze van een laag beschermende verf. Het zorgt er bovendien voor dat jouw woning er opgefrist uitziet. 

Dakwerker schildert dak met een spuitmachine in een grijze kleur

Wat kost een (plat) dak laten coaten? [Prijs]  

De kosten om een dak te laten coaten hangen af van het type coating, de totale dakoppervlakte en de soort dakbedekking. Voordat je het dak kan laten coaten, is een reiniging altijd noodzakelijk. Anders kan het middel niet goed hechten. Jouw dak laten impregneren is ook een optie.

WerkzaamhedenRichtprijs
Dak reinigen€ 5 tot € 15 per m²
Dak impregneren€ 4 tot € 7 per m²
Dak coaten€ 10 tot € 20 per m²
Dak vervangen€ 43 tot € 80 per m²

Wat kost dakpannen verven?

De prijs om jouw dakpannen te verven hangt af van het type dakpan, de oppervlakte en de hellingsgraad van jouw dak, de gewenste afwerking, de kleur etc. Gemiddeld kost het 20 euro per m² (inclusief btw & plaatsing) om jouw dakpannen te laten schilderen.

Exacte prijzen ontvangen?
Verstuur je aanvraag en vergelijk gratis tarieven.

Verschillende soorten dakcoatings op een rij 

Er bestaan verschillende soorten coatings voor jouw dak. We sommen de verschillende soorten kort op.

1. Hydrofuge 

Een hydrofuge is een transparante coating die op elk type dakbedekking voor een beschermende laag zorgt. De hydrofuge beschermt het dakoppervlak tegen water en vuil en brengt de originele kleur van de dakbedekking terug tot leven.

2. Gewone dakcoating 

Een gewone dakcoating, ook wel dakverf genoemd, kan je voor alle types dakbedekking gebruiken behalve natuurleien. Er is een groot assortiment aan basiskleuren en RAL-kleuren. Zo kan je het dak perfect op jouw wensen afstemmen.

3. UV-werende dakverf 

Een UV-werende dakverf die ook IR-reflecterend is, beschermt jouw dak tegen de schadelijke stralingen van de zon. Zo blijft het dak er langer als nieuw uitzien. Ook UV-werende dakverf is in veel verschillende kleuren beschikbaar.

4. Acrylcoating 

Acrylcoating is een watergedragen coating die bovendien UV-bestendig is. Dit type coating is geschikt voor verschillende soorten dakbedekkingen en zorgt ook voor een goede bescherming tegen weersinvloeden en verkleuring.

5. Siliconencoating (asfalt daken) 

Een siliconencoating is vooral geschikt voor platte dakvormen en daken die met veel regenval te maken krijgen. Het zorgt voor een glad dakoppervlak zodat water sneller afloopt.

6. Polyurethaancoating 

Een polyurethaancoating zorgt voor een goede bescherming en is zowel voor hellende als platte daken geschikt.

7. Coating met bitumen 

Een coating met bitumen is speciaal vervaardigd voor bitumineuze dakbedekkingen. Het zorgt voor een goede waterdichtheid en biedt bescherming bij temperatuurschommelingen.

8. Elastomeercoating 

Elastomeercoating is flexibel: het beweegt mee bij temperatuurswisselingen en zorgt zo voor een ultieme bescherming van je dak.

Dakspecialist brengt zwarte coating op dak aan met verfborstel

Zelf je dak coaten: een handig stappenplan

Om zelf jouw dak te coaten, geven we je een aantal stappen mee. Hou er rekening mee dat het een globaal stappenplan is: de exacte stappen zijn afhankelijk van jouw dak en het soort dakbedekking. Het is belangrijk om de instructies op de verpakking van je dakcoating goed na te lezen.

Werk nooit op het dak wanneer het hard regent of waait. Zorg ervoor dat jouw ladder of steiger stabiel staat en dat je de juiste veiligheidsuitrusting draagt voordat je aan de werken begint.

Benodigdheden

De benodigdheden voor het coaten van jouw dak zijn:

  • Een dakcoating die geschikt is voor jouw dak en dakbedekking.
  • Een verfbakje en rollers (of een spray).  
  • Een veiligheidsuitrusting en handschoenen.
  • Een ladder en/of een steiger.

Werkwijze

Wanneer je alle benodigdheden bij de hand hebt, volg je best onderstaande stappen op:

  1. Inspecteer eerst het dak op beschadigingen, losse dakpannen of andere problemen. Deze problemen moet je eerst oplossen voordat je het dak coat.
  2. Vervolgens reinig je het hele dakoppervlak. Verwijder al het mos, algen en ander vuil van het dak met een hogedrukreiniger en borstel. Zorg dat het dak droog is. Daarna breng je een desinfectiemiddel aan.
  3. Vervolgens kan je alles afplakken (bijvoorbeeld de dakramen). Op die manier zorg je ervoor dat de dakcoating enkel op het dakoppervlak komt en krijg je een mooi eindresultaat.
  4. Lees de gebruiksaanwijzing op de verpakking en meng de coating met de juiste verhoudingen.
  5. Breng de eerste laag aan. Begin aan de rand van het dak en werk naar het midden toe. Breng de coating aan in een dunne en gelijkmatige laag. Zo voorkom je dat de coating druipt of het ongelijkmatig opdroogt.
  6. Laat de laag volledig drogen.
  7. Wanneer het droog is, kan je de tweede laag aanbrengen. Ook hier controleer je best of de laag overal even dik is.
  8. Controleer of het eindresultaat naar wens is. Verwijder alle bescherming.
Specialist behandelt dakpannen met een coating en beschermt ze zo tegen UV-straling, mosgroei en andere onaangename gevolgen

(Oude) dakpannen schilderen: welke verf gebruiken? 

Er bestaan verschillende geschikte verfsoorten voor dakpannen. We sommen alle opties even op.

1. Reguliere coating dakpannen

Een reguliere coating voor dakpannen bestaat uit 100% acrylaat. Het heeft een hoge dekkracht en droogt zeer snel. Deze verfsoort is bovendien UV-bestendig en water- en vuilafstotend. Een ander voordeel is dat het jouw dakpannen niet laat verkleuren. Reguliere coating heeft een matte afwerking.

2. Dakcoating met hoogglans

Dakcoating met hoogglans bestaat in verschillende glansgraden. Deze coating is vuilafstotend en zorgt voor een goede bescherming tegen de aangroei van mossen en algen.

3. Rubberen coating 

Rubberen coating is UV-bestendig, elastisch en sterk. Deze coating werkt goed tegen de aangroei van mossen en korstmossen en is bestand tegen erg lage temperaturen. De speciale samenstelling van deze coating zorgt ervoor dat het zich aan vrijwel elk soort oppervlak hechten.

Tip: zorg voor een degelijk onderhoud

Wanneer je geïnvesteerd hebt in een nieuwe laag verf op je dakpannen, zorg je liefst ook voor een degelijk onderhoud. Je laat ze best elke 2 jaar reinigen. Je kunt dezelfde specialist inschakelen die jouw dakpannen geschilderd heeft.

Gemiddeld blijven geschilderde dakpannen tussen de 8 en 12 jaar mooi. Veel hangt af van de weersomstandigheden, de oriëntatie van het dak, jouw woonomgeving etc. Na deze periode begitn de verf af te bladderen en laat je jouw dakpannen best opnieuw schilderen.

Wil je verzekerd zijn van een kwaliteitsvol resultaat?
Laat de schilderwerken van je dak over aan ervaren deskundigen.
arrow Vergelijk gratis prijzen en adviezen op maat

Voordelen van betonnen dakpannen verven

Jouw dak schilderen kent heel wat voordelen:

  • Mossen en algen kunnen zich moeilijker hechten.
  • Goedkoper dan een nieuwe dakbedekking.
  • Bescherming tegen verwering.
  • Vuilafstotend en ademend.
  • Kleurvast en UV-bestendig.
  • Bestand tegen vorst en andere extreme weersomstandigheden.
  • 100% kleurdekkend.
  • Langere levensduur van de dakpannen.
  • Verschillende afwerkingen en kleuren mogelijk.
  • Je woning ziet er helemaal opgefrist uit.
Specialist schildert nok van het dak met een borstel

Enkele interessante alternatieven voor coaten of schilderen

Schilderen is niet de enige optie om jouw dak op te frissen. Je dak impregneren of de dakpannen vernieuwen zijn bijvoorbeeld ook mogelijk.

1. Impregneren 

Wanneer jouw dakpannen er na een reiniging nog goed uitzien, hoef je ze niet te schilderen. Je kan ze wel laten impregneren. Een dakwerker gebruikt een vuil- en vochtwerend middel om de kleine poriën van het dak op te vullen. Zo kunnen mossen en algen zich niet meer aan het dakoppervlak hechten.

De prijs om jouw dak te laten impregneren is ongeveer € 7 à € 15 per m² (inclusief btw & plaatsing).

2. Dakpannen huis vernieuwen

Als jouw dakpannen al decennia meegaan, zijn ze te poreus om te schilderen. Het lijkt misschien goedkoper om de dakpannen gewoon te laten verven, maar wanneer je ze op korte termijn toch moet laten vervangen, is het eigenlijk een verloren investering.

De prijs om de dakpannen te vernieuwen ligt rond de € 40 à € 100 per m² (inclusief btw & plaatsing).

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met erkende dakwerkers in jouw regio 

Ben jij geïnteresseerd in de coating van jouw dak? Of wil jij jouw dakpannen laten schilderen door een professional? Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes ontvangen van dakwerkers in jouw regio. Vergelijk alle aanbevelingen en prijzen en vind de beste oplossing voor jouw situatie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte dakwerken
1*. Welk type dak heb je of wil je laten plaatsen?
2. Welke soort dakwerken wens je uit te voeren?
3. Welk type dakbedekking heb je of wil je laten plaatsen?
4. Is je dakconstructie nog asbesthoudend?
5. Wat is ongeveer de oppervlakte van je dak?
6. Wanneer wil je de dakwerken laten plaatsvinden?
7. Beschrijf uw project
8. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.