Dak impregneren: hoe kan je een dak beschermen en reinigen? Werkwijze en kosten 

Door jouw dak te impregneren maak je de dakbedekking waterafstotend. Zo vermijd je niet alleen lekkages, maar ook groene aanslag. In dit artikel lees je alles over de prijzen en voordelen. Verder geven we je een handig stappenplan mee zodat je eventueel zelf aan de slag kunt.

Voor een professionele dakimpregnatie contacteer je best ervaren dakwerkers via ons offerteformulier.

Kan je dakpannen impregneren tegen mos? 

Door jouw dak te reinigen, impregneren en coaten bescherm je het tegen UV-straling en mos- en algengroei. Je kunt dakpannen in twee groepen onderverdelen: keramische dakpannen (kleidakpannen) en betonnen dakpannen (betonpannen). Beide kan je laten impregneren.

Geglazuurde dakpannen hoef je pas te behandelen of schilderen met een impregneermiddel als de glazuurlaag versleten is. Het glazuur zelf werkt al als een goede bescherming.

Dakpannen kunnen in grofweg twee groepen onderverdeeld worden: keramische dakpannen (kleidakpannen) en betonnen dakpannen (betonpannen). Zowel keramische dakpannen als betonnen dakpannen kunnen geïmpregneerd worden. Geglazuurde dakpannen hoef je pas te behandelen met impregneermiddel als de glazuurlaag versleten is. Het glazuur werkt namelijk al als een beschermlaag.

Dakpannen impregneren of coaten? 

Bij een impregnatie breng je de beschermlaag aan de binnenkant van de dakpannen aan. Het transparante, waterafstotende impregneermiddel zorgt ervoor dat jouw dakpannen beter tegen optrekkend vocht beschermd zijn. Een coating is een gekleurde beschermende laag. Zo krijgt je dak een verfrissende uitstraling en blijft vuil minder makkelijk zitten.

Impregneren en coaten lijken erg op elkaar. Ze zorgen er beide voor dat jouw dak een vuil- en vochtwerende beschermlaag krijgt. Het verschil is dat je zowel gevels als dakpannen kan laten impregneren, terwijl coaten enkel bij dakpannen geschikt is.

Dakwerker met gele helm, fluohesje en handschoenen impregneert het dakpannen met een spuit

Wat kost een dak impregneren? [Prijs] 

De exacte kosten voor een dakimpregnatie hangen van verschillende factoren af. Zo variëren de kosten afhankelijk van de bereikbaarheid, hellingsgraad, risico’s tijdens de werken…

Als je de impregnatie combineert met een uitgebreide dakreiniging betaal je meer, maar geniet je wel van betere resultaten. Een dak impregneren heeft eigenlijk pas zin als de dakbedekking proper is. De groene aanslag die door mossen en algen ontstaat, laat je daarom best eerst weghalen. Na de dakreiniging en impregnatie brengen specialisten bovendien een coating over het impregneermiddel aan. Zo is je dak extra goed tegen vuil beschermd.

In onderstaande tabel vind je de richtprijzen terug voor deze drie soorten werken:

Werkzaamheden Prijs per vierkante meter
DakreinigingTussen de 10 en 15 euro per vierkante meter
Dak impregneren Tussen de 5 en 10 euro per vierkante meter
Dakcoating Tussen de 10 en 20 euro per vierkante meter

Hoe impregneer je een (leien) dak? [Stappenplan] 

Indien je een handige doe-het-zelver bent, geven we je graag een stappenplan mee om zelf je dak te impregneren. Het is belangrijk om steeds veilig te werk te gaan en valbescherming te gebruiken.

Benodigdheden 

Voor het impregneren van jouw dak heb je materiaal nodig om het impregneermiddel zo effectief en eenvoudig mogelijk aan te brengen. De benodigdheden zijn:

  • Een impregneermiddel voor daken.
  • Een drukspuit.
  • Een zelfklevende beschermfolie.

De hoeveelheid impregneermiddel die je nodig hebt, is afhankelijk van de hardheid van jouw dakpannen. Bij de impregnatie van dakpannen, leistenen of dakplaten is het verbruik ongeveer 0,1 tot 0,3 liter per m².

Stap 1: Voorbereidende werken (dakbedekking schoonmaken) 

Maak eerst de dakbedekking volledig schoon voordat je het beschermende middel op de dakpannen spuit. Je kunt je dak laten reinigen door een professionele dakdekker of zelf een hogedrukreiniger met een gemiddelde straal gebruiken. Als je dakpannen al iets ouder of poreuzer zijn, gebruik je best een zachtere straal. Zo voorkom je dat je de dakpannen beschadigt.

Tijdens de reiniging werk je best van boven naar beneden en verwijder je zorgvuldig al het vuil, mos en andere groene aanslag. Laat je dak daarna volledig drogen: wacht minstens 24 uur voordat je aan de impregnatie begint.

Vervolgens kan je eventuele (dak)ramen en/of zonnepanelen afplakken. Zeker wanneer je een impregneermiddel op basis van oplosmiddelen gebruikt, is dit een belangrijke stap om beschadiging te voorkomen.

Stap 2: Behandel de dakpannen met een impregneermiddel

Na alle nodige voorbereidingen kan je het dak impregneren. Breng het impregneermiddel van boven naar beneden aan tot het dak volledig nat is.

Stap 3: Verwijder het beschermende materiaal 

Verwijder nu de beschermfolie van de afgeplakte ramen en zonnepanelen en controleer of er vlekken zijn op de ramen door de impregneerspray. Als dit het geval is, kan je ze makkelijk verwijderen met een droge doek.

Stap 4: Laat het dak voldoende drogen

Na de werken is het belangrijk dat je jouw dak voldoende laat drogen. Over het algemeen is je dak na één dag volledig droog. Na de dakimpregnatie is je dak een goede 10 jaar lang beschermd tegen vuil en vocht.

Specialist voert een dakimpregnatie uit met het nodige gereedschap

Wanneer impregneer je best een dak?

Je impregneert een dak best in de lente of het najaar. Begin nooit aan een dakimpregnatie als het 5 graden of kouder is. Het dak neemt het impregneermiddel bij zo’n temperaturen niet goed op. Bovendien is het gevaarlijker om in zo’n omstandigheden op het dak te werken.

Wil je jouw dak beter beschermen tegen mosgroei en UV-stralen?
Laat je dakbedekking professioneel impregneren door ervaren dakwerkers.
arrow Vergelijk gratis offertes op maat van dakspecialisten

Voordelen van een dakimpregnatie op een rij 

Een dak impregneren brengt veel voordelen mee. We sommen ze kort nog even op:   

  • Verlengt de levensduur van je dak.
  • Minder vaak onderhoud nodig.
  • Water en vuil dringt minder gemakkelijk binnen.
  • Voorkomt schimmels, mos en algengroei.
  • Voorkomt vorstschade en afschilferen.
  • Voorkomt verkleuring.

Wens je extra info of advies op maat? Vul het formulier in en vergelijk gratis prijsvoorstellen van ervaren dakwerkers 

Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes opvragen. Zo kan je makkelijk prijzen van ervaren dakwerkers vergelijken en krijg je professioneel advies op maat van jouw specifieke dakproject.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte dakwerken
1*. Welk type dak heb je of wil je laten plaatsen?
2. Welke soort dakwerken wens je uit te voeren?
3. Welk type dakbedekking heb je of wil je laten plaatsen?
4. Is je dakconstructie nog asbesthoudend?
5. Wat is ongeveer de oppervlakte van je dak?
6. Wanneer wil je de dakwerken laten plaatsvinden?
7. Beschrijf uw project
8. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.