Lessenaarsdak: hoe ziet het eruit? Prijs, constructie en toepassingen

Een lessenaarsdak is een simpele, maar stijlvolle dakvorm met één of meerdere hellende dakvlakken. Leer op deze pagina meer over de huidige prijzen, toepassingen en geschikte dakbedekkingen. Kom op het einde te weten of deze dakvorm een goede optie is voor jouw woning.

Wil je liever professionele adviezen op maat van erkende dakwerkers? Verstuur je aanvraag via ons formulier en ontvang gratis en vrijblijvend offertes.

Wat betekent een lessenaarsdak precies?

Een lessenaarsdak of dakschild bestaat uit één dakvlak waarbij de ene zijde hoog zit en de andere laag. Het schuine ontwerp van deze dakvorm heeft een helling van minimaal 15 centimeter. Een zadeldak daarentegen heeft twee symmetrische dakvlakken.

We onderscheiden twee soorten lessenaarsdaken:

  • Traditioneel lessenaarsdak: bestaat uit één schuin dakvlak.
  • Verspringend lessenaarsdak: bestaat uit twee of meer hellende dakvlakken. Ze staan tegenover elkaar en op verschillende hoogte.
Lessenaarsdak

Constructie en hellingshoek

Een woning met een lessenaarsdak heeft zowel een hoge als lage muur. Verder zijn er twee schuine steunmuren waarop de houten balken van het gordingendak of spantendak liggen. Daarop installeren dakwerkers tot slot het dakbeschot en de isolatie.

De hellingshoek is minimaal 15 graden. Zo garandeer je een goede waterafvoer en ben je zeker dat meerdere dakbedekkingen geplaatst kunnen worden. Enkele populaire materialen veriesen toch een hellingshoek van minstens 20 graden. Denk aan natuurleien en keramische dakpannen.

De constructie van een lessenaarsdak bestaat uit verschillende elementen:

  • Het geraamte. De algemene structuur van een traditioneel geraamte bestaat uit triplex, hout of oriented strand board.
  • De onderlaag. Dit onderdeel beschermt je dakconstructie tegen insijpelend vocht. Verder heeft het brandwerende eigenschappen.
  • De gootstukken. Het voordeel aan een lessenaarsdak is dat je maar één dakgoot nodig hebt.
  • De bekleding. De laatste bekledingslaag is het zichtbaarste element op je dak. Je hebt de keuze uit dakpannen, leien, zink of riet.

Er bestaan verschillende dakvormen voor hellende constructies. Zo heb je naast het lessenaarsdak ook zadeldaken, schilddaken en de stijlvolle mansardedaken.

Wat kost een lessenaarsdak?

Een lessenaarsdak kost gemiddeld tussen de 18.000 en 30.000 euro. De prijzen zijn vooral afhankelijk van de soort dakbedekking. Hoe makkelijker de bekleding te installeren is, hoe goedkoper de werken.

We geven je een kort overzicht van de verschillende types dakbedekkingsmaterialen en de bijbehorende richtprijzen.

Type dakbedekkingRichtprijs per vierkante meter
Natuurleien€ 100 tot € 140
Kunstleien€ 50 tot € 75
Keramische dakpannen (kleidakpannen)€ 35 tot € 65
Betonnen dakpannen€ 20 tot € 40 
Rieten dakbedekking€ 70 tot € 90
Zink dakbedekking€ 40 tot € 100 

Toepassingen van lessenaarsdaken op een rij

Een lessenaarsdak kan je niet alleen op een woning installeren, maar ook op een blokhut, tuinhuis of zelfs carport.

1. Huis

Hou je van een huis met een strak plat dak, maar vereisen de stedenbouwkundige voorschriften een hellend dak? Dan is een lessenaarsdak een prima alternatief dat een gelijkaardig effect teweegbrengt.

2. Blokhut of tuinhuis

Ook op een tuinhuis of blokhut kan je perfect een lessenaarsdak plaatsen. Zo zorg je voor een moderne uitstraling. De dakvorm lijkt op een plat dak, met het verschil dat het schuin naar achteren afloopt. Een lessenaarsdak heeft bovendien een boeideel aan de voorkant en zijkanten. Het tuinhuis of de blokhut geniet van een verfijnde uitstraling omdat er geen overstek aanwezig is.

Een lessenaarsdak is een van de meest gekozen dakvormen voor blokhutten en tuinhuizen.

3. Carport

Tot slot kan je ook een lessenaarsdak op je carport zetten. Kies bijvoorbeeld voor een plaatsing op maat met aluminium. Een verfijnde afwerking met palen en goten zorgt voor een moderne uitstraling. Een blinde waterafvoer door een staander of met een pvc-aansluiting is mogelijk.

Houten blokhut met een lessenaarsdak bekleed met dakpannen

Mogelijke dakbedekkingen bij een dakconstructie lessenaarsdak

Als je een lessenaarsdak laat plaatsen, heb je de keuze uit een aantal dakbedekkingen: dakpannen, leien, riet en golfplaten.

1.  Dakpannen bedekking

Dakpannen als dakbedekking zijn een oude, maar nog steeds populaire optie. Je hebt de keuze uit betonnen of keramische dakpannen met een platte, gebogen of holle vorm. De levensduur van dakpannen is ongeveer 50 jaar.

De kostprijs bedraagt gemiddeld 25 tot 40 euro per vierkante meter. Keramische dakpannen zijn duurder in vergelijking met betonnen dakpannen. Reken op een richtprijs tussen de 35 en 65 euro per vierkante meter. Inclusief plaatsing betaal je ongeveer 55 tot 65 euro per vierkante meter.

2.  Leien

Wil je graag een leien dakbedekking? Ook hierbij heb je de keuze uit twee soorten: kunstleien en natuurleien. Kunstleien hebben een maximale levensduur van 35 jaar. Natuurleien hebben een lange levensduur: tot wel 100 jaar. Kunstleien zijn wel in een groter assortiment kleuren en formaten te verkrijgen.

Natuurleien zijn vanwege hun lange levensduur duurder in vergelijking met kunstleien. Je rekent best op een richtprijs van 110 tot 120 euro per vierkante meter. Voor kunstleien komt de gemiddelde prijs neer op 65 tot 70 euro per vierkante meter.

3.  Riet

Een lessenaarsdak uit riet heeft een heel authentieke, natuurlijke en karakteristieke uitstraling. Vooral een rieten dakkapel is gekend.

De richtprijs voor een rieten lessenaarsdak ligt tussen de 70 en 95 euro per vierkante meter, afhankelijk van de afwerkingen.

4.  Golfplaten

Een laatste optie dakbekleding is golfplaten. Mogelijk materiaal is metaal, kunststof, vezelcement en aluminium. Laatste twee opties zijn duurzamer omdat ze niet snel roesten. Vooral kleinere gebouwen zoals carports en tuinhuizen bestaan uit een golfplaten lessenaarsdak.

Een aluminium golfplaat kost wel drie keer zoveel in vergelijking met een kunststof golfplaat. Aluminium gaat vijf keer langer mee.

Tip: plaats een dakkapel of lichtstraat voor extra lichtinval

Een lessenaarsdak met een dakkapel of lichtstraat zorgt voor extra lichtinval. Je kunt hier heel creatief mee zijn. Je kunt de dakbedekking bijvoorbeeld een gedeelte laten doorlopen op de lichtstraat. Zo past alles mooi bij elkaar.

Wil je graag offertes met prijzen en adviezen op maat?
Beschrijf je specifieke dakproject in ons formulier en wij brengen je in contact met geschikte dakwerkers.
arrow Ontvang en vergelijk gratis offertes

Voordelen en nadelen van een lessenaarsdak

Een lessenaarsdak heeft een aantal voordelen en nadelen. We bespreken ze hieronder in meer detail.

Voordelen

Een lessenaarsdak biedt een aantal praktische pluspunten:

  • Één dakgoot. Het neerslagwater kan je via één dakgoot afvoeren. Een dakwerker plaatst het aan de onderzijde van het lessenaarsdak. Zo valt het minder op in vergelijking met een zadeldak. Bovendien gaat de waterafvoer een stuk sneller dan bij een plat dak.
  • Moderne uitstraling. Een lessenaarsdak oogt strak, modern en stijlvol. De eenvoudige constructie heeft veel mogelijkheden en ziet er luxueus en exclusief uit.
  • Veel lichtinval langs de lange zijde. Als je aan de lange zijde van je woning grote ramen plaatst, geniet je van veel natuurlijk lichtinval. Dit geldt ook voor de dakopening bij een verspringend lessenaarsdak.
  • Je kunt het dak makkelijk doortrekken als afdak.

Nadelen

Hou ook rekening met onderstaande minpunten van een lessenaarsdak:

  • Ruimteverlies. Je wint veel ruimte aan de lange zijde, maar verliest ook ruimte aan de korte zijde. Je hebt vaak ruimere kamers, maar ze hebben een lager plafond.
  • Let op de oriëntatie. Een hoge muur zorgt voor schaduw in je tuin.
  • Temperatuur. Op een warme dag of in de zomer warmen de kamers onder een lessenaarsdak sneller op in vergelijking met andere dakvormen. Een goede isolatie van onderuit is daarom belangrijk.
  • Reiniging en onderhoud. Een dak met een lage hellingsgraad laat je om de paar jaar best reinigen. Bladeren en takken blijven op het dak liggen als er grote bomen in de buurt staan.
Moderne villa met een lessenaarsdak, grote tuin en carport

Info, advies of prijzen op maat nodig? Kom in contact met professionele dakdekkers in jouw regio

Voor professionele adviezen op maat en exacte prijzen van ervaren dakwerkers, vul je best onderstaand formulier in. Zo kan je eenvoudig offertes vergelijken en de voordeligste keuze maken voor jouw dak. Beschrijf je project of dakproblemen onderaan en wij helpen je verder met een goede oplossing.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte dakwerken
1*. Welk type dak heb je of wil je laten plaatsen?
2. Welke soort dakwerken wens je uit te voeren?
3. Welk type dakbedekking heb je of wil je laten plaatsen?
4. Is je dakconstructie nog asbesthoudend?
5. Wat is ongeveer de oppervlakte van je dak?
6. Wanneer wil je de dakwerken laten plaatsvinden?
7. Beschrijf uw project
8. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.