Gordingendak: hoe verschilt de opbouw? Kosten, onderdelen en pluspunten 

Een gordingendak is een soort dakopbouw voor hellende daken. Op deze pagina leggen we je eerst uit wat een keperdak precies is en hoeveel het kost. Daarna kom je meer te weten over de opbouw, verschillende isolatietechnieken en voordelen. Voor gratis professionele adviezen of exacte prijzen op maat, vul je best ons offerteformulier in.

Wat is een gordingendak of keperdak precies? 

Een gordingendak, ook wel keperdak genoemd, is een soort draagstructuur voor hellende daken. Dit bouwwerk wordt gekenmerkt door gordingen (zichtbare houten balken) die de draagconstructie van het dak vormen. Ze lopen horizontaal van spant tot spant en zijn in de draagmuren verankerd.

De kepers (korte balken) rusten op de gordingen en lopen verticaal van de nok naar beneden. De gordingen en kepers vormen samen de basis voor het onderdak.

Hou rekening met de volgende twee punten:

  1. Ten eerste kan een gordingendak enkel toegepast worden bij beperkte overspanningen. Ga in overleg met een erkende dakwerker om de mogelijkheden voor jouw dak te kennen.
  2. Als je een hoge open nok in de onderliggende ruimte wilt, is een gordingendak de ideale oplossing. Bij een spantendak is dit niet mogelijk.
Gordingendak

Wat is het verschil tussen een gordingendak en een spantendak? 

Een spantendak is een andere draagstructuur voor hellende dakconstructies. Gordingendaken en spantedaken verschillen op enkele vlakken. Daarom geven we je een kort overzicht met de verschillen:

  • Opbouw. Een gordingendak is opgebouwd uit horizontale gordingen en verticale kepers. Een spantendak bestaat uit verticale balken (spanten) die op regelmatige afstand van elkaar geplaatst zijn. Bovendien kan een gordingendak niet geprefabriceerd worden en een spantendak wel.
  • Verankering. Bij een gordingendak worden de gordingen in de draagmuren gemetseld. Bij een spantendak zijn er geen dragende muren beschikbaar. De spanten monden uit in de muurplaat en worden daar vervolgens vastgezet.
  • Draagkracht. Bij een spantendak vertrekken de spanten van de gevelmuur en komen ze samen in de nok. Hier vangen de spanten de daklast op samen met de verdiepingsvloer en/of een trekspant (een horizontale houten balk tussen 2 spanten). Bij een gordingendak zijn dat de draagmuren en horizontale gordingen.
  • Isolatie. Een gordingendak wordt best geïsoleerd met 2 lagen isolatie. Er zit daarbij één dikke laag tussen de gordingen en één dunne laag tussen de kepers. Bij een spantendak is een laag isolatie tussen de spanten voldoende.

Bij zowel gordingen- als spantendaken heb je de keuze uit verschillende dakvormen. In België zijn de twee bekendste zadeldaken en schilddaken. Als je een stijlvoller dak wil, zijn een lessenaarsdak (een dak met een of meerdere schuin aflopende dakvlakken) of mansardedak (vooral gekend bij monumentale gebouwen) unieke opties.

Prijs gordingendak isoleren of vernieuwen 

Afhankelijk van jouw project verschillen de kosten voor werkzaamheden aan een gordingendak. We geven een kort overzicht met de richtprijzen:

Werkzaamheden Richtprijs (exclusief btw, inclusief plaatsing)
Vernieuwen dakconstructie € 1.700 per m³
Vernieuwen gordingen€ 1.900 per m³
Vernieuwen kepers€ 1.800 per m³
Vervangen muurplaat€ 600 per lopende meter
Nieuwe dakbedekking€ 20 à € 120 per m²
Langs binnen isoleren € 20 à € 50 per m²
Langs buiten isoleren € 40 à € 60 per m²

Hou er rekening mee dat bovenstaande bedragen richtprijzen zijn. Om de exacte kosten, werkwijzen en uitvoeringstermijnen te kennen, neem je het best contact op met dakwerkers via ons offerteformulier. Zo krijg je alle benodigde informatie op maat van jouw project.

Gordingendak bouwen: hoe ziet de (houten) structuur eruit? 

Hieronder bespreken we de verschillende onderdelen van de constructie voor een gordingendak.

1. Constructie met gordingen en kepers 

De constructie van een gordingendak bestaat uit kepers en gordingen. Deze worden op de muurplaten bevestigd. Een dakwerker plaatst ze horizontaal zodat ze een groot deel van het dakgewicht opvangen. De kepers lopen verticaal vanaf de nok. Samen vormen de gordingen en kepers het ‘geraamte’ van de constructie.

2. Dakisolatie 

Je kan een gordingendak op verschillende manieren isoleren. Het type isolatie hangt af van de gekozen isolatiemethode. Wanneer je het gordingendak langs binnen isoleert, zit de isolatielaag tussen de kepers van jouw dakconstructie. Als er langs buiten geïsoleerd wordt, plaatst een dakwerker kunststof isolatieplaten bovenop je draagstructuur.

3. Onderdak 

Het onderdak dient als een beschermende laag tussen het isolatiemateriaal en de dakbedekking. Het is een water- en winddichte folie of het zijn onderdakplaten die jouw keperdak beschermen tegen verschillende weersinvloeden.

4. Dakbedekking (dakpannen, riet, leien…) 

Bovenop het onderdak rust een rasterwerk van tengel- en panlatten waarop de dakbedekking komt. Elk type dakbekleding is mogelijk op gordingendaken. Van traditionele dakpannen tot een rieten dakbedekking: met een gordingendak kan het allemaal.

De houten structuur van een gordingendak.

Hoe ver moeten gordingen uit elkaar liggen?

Om de stevigheid van jouw dak te verzekeren, raden we aan om ongeveer elke één tot anderhalve meter een gording (steunbalk) te plaatsen. Maar elk dak is anders. Een dakwerker weet voor elk dak hoe ver de steunbalken uit elkaar moeten liggen.

Wil je graag ervaren dakwerkers inschakelen voor jouw project?
Ontvang gratis offertes met extra info, adviezen en prijzen op maat.
arrow Verstuur je aanvraag

Twee isolatietechnieken bij gordingendaken 

Je hebt voor de isolatie van jouw gordingendak de keuze om langs binnen of langs buiten te isoleren.

1. Langs binnen 

Langs binnen isoleren is een goede keuze als de ruimte onder jouw gordingendak nog niet is afgewerkt, jouw dakbedekking nog in goede staat is of als je het dakgebinte liever wil verbergen. Als je ervoor kiest om jouw keperdak langs de binnenzijde te isoleren, heb je twee mogelijkheden:

  • Een laag isolatie. Als de kepers te dun zijn om isolatiemateriaal tussen te klemmen, kan een isolatiespecialist de houten balken ‘opdikken’ met houten latten. Op die manier creëren ze extra diepte om er een laag dakisolatie met voldoende dikte tussen te plaatsen.
  • Twee lagen isolatie. Als je liever twee lagen isolatie hebt, plaatst een expert eerst een dunne laag isolatie verticaal tussen de kepers. Vervolgens klemt hij of zij dikkere isolatieplaten tussen de gordingen. Zo krijg je een dubbele, sluitende isolatieschil zonder koude- of warmtebruggen.

2. Hoe langs buiten isoleren? 

Een gordingendak langs buiten isoleren, noemen we een sarkingdak. Tijdens het bovendaks isoleren, plaatst een dakwerker kunststof isolatieplaten bovenop de dakconstructie. Zo remmen de platen binnendringend vocht af en verlies je geen binnenruimte.

Een keperdak langs buiten isoleren is een goede keuze als je geen ruimte aan de binnenkant van je dak wil verliezen. Ook wanneer je een volledige dakrenovatie plant of als de ruimte onder je dak al een mooie afwerking heeft, is aan de buitenzijde isoleren de beste optie.

Specialist isoleert de binnenzijde van een keperdak

Voordelen en nadelen van een keperdak op een rij 

Een gordingendak heeft verschillende voor- en nadelen. We zetten deze kort voor jou op een rijtje.

Voordelen 

  • Ruimte onder het dak. Dankzij de stevige opbouw van een keperdak, ontstaat er veel ruimte onder het dak. Je kunt deze plaats bijvoorbeeld gebruiken als zolder of andere leefruimte. 
  • Esthetische uitstraling. De zichtbare houten balken geven het dak een warme en authentieke uitstraling. Daardoor passen keperdaken zowel bij traditionele als moderne architectuur.
  • Verscheidene ontwerpmogelijkheden. Door de stevigheid van een gordingendak is de plaatsing van grote ramen, dakkapellen… mogelijk. Zo is het de ideale keuze voor complexere dakvormen.
  • Flexibiliteit. Keperdaken kan je op verschillende soorten gebouwen toepassen. Woningen, garages en schuren zijn maar enkele van de mogelijkheden.
  • Grote overspanningen. Het houtskelet van keperdaken bestaat uit verschillende kleinere onderverdelingen. Ze kunnen het gewicht van het dak gemakkelijker dragen, waardoor ook grote(re) overspanningen mogelijk zijn.
  • Snelle en eenvoudige plaatsing. Dakwerkers plaatsen een keperdak relatief snel. Omdat het een traditionele constructie is, kan je bij veel dakwerkers voor herstellingen terecht.
  • Duurzaamheid. Wanneer je een gordingendak goed onderhoudt, gaan ze tientallen jaren mee.
  • Natuurlijke ventilatie. De open constructie van een keperdak zorgt voor goede ventilatie. Zo vermijd je vochtproblemen.

Nadelen 

  • Hogere kosten. Keperdaken zijn over het algemeen duurder dan andere dakconstructies. 
  • Onderhoudsgevoelig. De houten balken hebben regelmatig onderhoud nodig (zoals schilderen of beitsen) om ze te beschermen tegen weersinvloeden en houtrot.
  • Minder isolatie. Keperdaken hebben van nature een lagere isolatiewaarde dan andere dakconstructies. Om aan de huidige energienormen te voldoen, heb je vaak extra isolatiemaatregelen nodig.

Meer weten? Vraag info, advies en prijzen aan erkende dakwerkers uit je buurt

Een gordingendak is een ideale dakconstructie voor hellende daken. Via onderstaand formulier kan je gratis en vrijblijvend offertes opvragen bij erkende dakdekkers. Zo bespaar je op de kosten ontvang je professionele adviezen op maat van je project.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte dakwerken
1*. Welk type dak heb je of wil je laten plaatsen?
2. Welke soort dakwerken wens je uit te voeren?
3. Welk type dakbedekking heb je of wil je laten plaatsen?
4. Is je dakconstructie nog asbesthoudend?
5. Wat is ongeveer de oppervlakte van je dak?
6. Wanneer wil je de dakwerken laten plaatsvinden?
7. Beschrijf uw project
8. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.