Wit dak: waarom een energiezuinige keuze? Prijs, uitvoeringen en pluspunten

Wil je je huis koel houden, energiezuinig zijn en geld besparen? Dan is een wit dak misschien de ideale optie voor jou. Op deze pagina leer je meer over de kosten, geschikte materialen en andere troeven.

Wil je meer info, adviezen op maat of concrete prijzen voor jouw dakproject? Vul ons formulier in en vergelijk gratis offertes van erkende dakdekkers.

Wat is witte dakbedekking?

Vergeet zongeblakerde daken die warmte uitstralen als een oven. Met een wit dak kies je voor een slim en koel alternatief. Deze daken, ook wel cool roofs genoemd, reflecteren zonlicht in plaats van het te absorberen. Dit dankzij speciale materialen zoals witte dakcoating, reflecterende verf of lichtgekleurde dakpannen.

Het resultaat? Een koeler dakoppervlak en een aangenamer binnenklimaat, zelfs tijdens de zomerse dagen.

wit dak

Wat kost witte dakbedekking?

Een wit dak zorgt niet alleen voor een frisse en comfortabele leefomgeving, maar helpt je ook om op de lange termijn geld te besparen. Om je een idee te geven van de kosten, hebben we een handige tabel gemaakt met prijzen per vierkante meter.

Type dakbedekkingNieuw dak Bestaande dakbedekking
Bitumen80 € per m²60 € per m²
EPDM90 € per m²70 € per m²
PVC85 € per m²70 € per m²
TPO85 € per m²70 € per m²
Coating45 € per m²

De prijzen zijn inclusief btw, arbeidskosten en materialen. Coating kan je alleen op een bestaande dakbedekking laten aanbrengen.

Wil je een exacte prijsofferte?
Ontvang gratis exacte prijzen voor jouw dak.

Wit plat dak plaatsen: welke opties heb je? 

Er bestaan verschillende soorten witte dakbedekking, elk met hun eigen voordelen.

1. Roofing of bitumen 

Roofing of bitumen is de meest gebruikte dakbedekking, verkrijgbaar in zowel zwart als wit (met leislag). Zwart bitumen absorbeert veel warmte, terwijl wit bitumen de warmte reflecteert. Bitumen is waterdicht, flexibel, sterk en relatief goedkoop. De witte variant is wel duurder en vereist meer precisie bij het aanbrengen.

2. PVC

PVC is een lichte en flexibele dakfolie die bestand is tegen weersinvloeden en UV-straling. Het materiaal heeft weinig onderhoud nodig en is koeler door de witte kleur. Witte PVC vereist wel regelmatige reiniging om de heldere kleur te behouden.

3. EPDM 

Dit dunne laagje synthetische rubber is zeer sterk, rekbaar en heeft een lange levensduur (tot wel 40 jaar). EPDM is onderhoudsvrij, behalve de witte variant die iets meer reiniging nodig heeft. Het materiaal kan in sommige gevallen zelfs over een bestaande dakbedekking geplaatst worden.

4. TPO 

TPO staat voor Thermoplastische Elastomeer op Olefinbasis. Deze kunststoffolie is licht, buigzaam en bestand tegen scheuren en vervorming. Het is milieuvriendelijk en heeft een levensduur van 30 tot 40 jaar. De prijs van TPO kan per aanbieder variëren.

Wit dak pvc folie

Ook je bestaande dakbedekking kan je wit schilderen of coaten 

Een plat dak wit verven is een uitstekende manier om je woning tijdens de warme zomermaanden te koelen. Benieuwd hoe een dakdekker te werk gaat? Onderstaand stappenplan geeft je een goed idee.

step 1.png

Dak reinigen

Voordat specialisten de coating aanbrengen, reinigen ze grondig de dakoppervlakte. Vuil, mos en ander vuil halen ze weg. Zo kan de dakcoating zich optimaal aan het dak hechten.

step 2.png

Herstellingen uitvoeren

Daarna controleren dakwerkers de staat van het dak. Indien nodig voeren ze kleine herstellingen uit, zoals de dichting van scheurtjes of gaatjes. Vervolgens behandelen ze alle naden in de dakbedekking om een waterafstotende ondergrond te creëren.

step 3.png

Dak schilderen

Tot slot brengt de dakwerker met een grote roller de verf in witte dakbanen aan. Na een droogtijd van enkele uren volgt een tweede laag. Eenmaal deze laag droog is, is je dak volledig afgewerkt.

Wat is het voordeel van witte dakbedekking?

Witte daken brengen allerlei voordelen met zich mee. We geven ze hieronder overzichtelijk weer.

1. Dalende binnentemperatuur 

Witte daken weerkaatsen zonlicht, wat zorgt voor een koeler huis op warme dagen. Binnenshuis geniet je van een aangename temperatuur zonder dat je de airco hoeft te gebruiken.

Hoeveel graden scheelt een wit dak? 

Door zonnestralen te reflecteren in plaats van ze te absorberen, zorgt een wit dak voor een temperatuurdaling van minimaal 5°C in je woning. 

2. Energiebesparend

Omdat je huis koeler blijft, gebruik je minder airco en bespaar je op je energierekening. In de winter helpt een wit dak een beetje met isoleren, wat weer scheelt op je stookkosten.

3. Langere levensduur

Witte dakbedekking gaat langer mee omdat het beter bestand is tegen UV-straling dan donkere daken. Dit betekent dat je minder vaak je dak hoeft te vervangen, wat je geld bespaart en minder afval oplevert.

4. Verhoogt het rendement van zonnepanelen 

Zonnepanelen werken efficiënter als ze koel blijven. Door een wit dak kunnen je zonnepanelen tot wel 5% meer energie opwekken.

5. Esthetisch aantrekkelijk 

Witte daken zien er modern en netjes uit, wat de unieke uitstraling van je huis of gebouw ten goede komt.

6. Milieuvriendelijk 

Witte daken helpen de temperatuur in steden te verlagen door het hitte-eilandeffect te verminderen. Het stedelijke klimaat wordt zo koeler en gezonder.

Dak wit coaten

Nadelen van een dak met witte coating

Witte daken bieden veel voordelen, zoals een koeler binnenklimaat en lagere energiekosten. Maar er zijn ook enkele nadelen.

1. Vervuiling is sneller zichtbaar

Witte daken laten vuil sneller opvallen. Zo ziet je dak er niet alleen minder mooi uit, maar ook de reflecterende werking vemindert. Vooral voor zonnepanelen is dit belangrijk omdat hun efficiëntie vermindert op vuile daken. Regelmatig schoonmaken (minstens een keer per jaar) is nodig.

2. Een zwart dak houdt meer warmte vast in de winter 

Bij slecht geïsoleerde daken kan een wit dak in de winter een nadeel zijn. De zonnewarmte wordt teruggekaatst, waardoor het binnen kouder blijft.

Is een wit dak iets voor jouw woning? Vergelijk info, advies en offertes van professionele dakdekkers 

Vraag gratis en vrijblijvend offertes aan bij professionele dakdekkers in jouw buurt. Zo ontvang je prijsvoorstellen en deskundig advies op maat. Vergelijk alle mogelijkheden en kies de perfecte oplossing voor jouw situatie. De aanvraag is gratis en vrijblijvend.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte dakwerken
1*. Welk type dak heb je of wil je laten plaatsen?
2. Welke soort dakwerken wens je uit te voeren?
3. Welk type dakbedekking heb je of wil je laten plaatsen?
4. Is je dakconstructie nog asbesthoudend?
5. Wat is ongeveer de oppervlakte van je dak?
6. Wanneer wil je de dakwerken laten plaatsvinden?
7. Beschrijf uw project
8. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.