Metalen dak: welke opties heb je? Soorten metaal, kosten en onderhoud 

Een metalen dak is duurzaam, energie-efficiënt en geeft je woning een moderne touch. Metaal is bovendien bete bestand tegen verschillende weersomstandigheden en vraagt weinig onderhoud. Lees op deze pagina meer over de kosten, soorten metalen dakplaten en voordelen.

Wil je graag concrete offertes op maat ontvangen? Vul ons offerteformulier in en wij brengen je in contact met verschillende dakspecialisten uit jouw regio.

Wat kost een metalen dak? [Prijs] 

Metalen dakplaten verschillen in prijs afhankelijk van het exacte type metaal. We geven hieronder de richtprijs per vierkante meter weer.

Type metaal Richtprijs per m2
Aluminium€ 3,25 – € 5,75 per m2
Koper€ 14 – € 22 per m2
Gegolfd staal€ 1,80 – € 2,50 per m2
Staande Naad Metaal€ 4 – € 12 per m2
Staal€ 3,35 – € 4,50 per m2
Tin€ 3,25 – € 14,65 per m2
Zinkmetaal€ 5,65 – € 11 per m2

De installatie van een metalen dak op een gemiddeld huis kost ongeveer € 15.850 tot € 30.000. Aluminium en gegolfd staal zijn de goedkoopste keuzes, tin en koper zijn duurder. De keuze hangt af van het gewenste uiterlijk, de duurzaamheid en het budget van de klant.

Verschillende soorten metalen daken op een rij

Bij een metalen dak onderscheiden we meerdere soorten materialen en uitvoeringen.

1. Dakpanplaten (gebruikt met isolatie) 

Dakpanplaten zijn erg gekend als dakbedekking. Ze zijn top als het om isolatie gaat en je kunt ze in verschillende materialen zoals gegalvaniseerd staal of aluminium verkrijgen.

Welk materiaal je kiest, heeft niet alleen invloed op hoe lang je dak meegaat, maar ook op de kostprijs en het onderhoud. Gegalvaniseerd staal is bijvoorbeeld sterk en gaat lang mee, terwijl aluminium wat lichter is en vaak iets meer kost.

2. Zinken dakplaat

Zinken dakplaten zijn een klassieke keuze voor dakbedekking. Ze zijn duurzaam en kunnen in allerlei toepassingen gebruikt worden, van carports tot garages. Bovendien geven zinken dakplaten een mooie, traditionele uitstraling aan je gebouw. Ze ontwikkelen na verloop van tijd een aantrekkelijke patina, wat ze alleen maar mooier maakt.

3. Koper dakplaten 

Koperen dakplaten zijn een luxueuze optie. Ze zijn interessant omdat je ze in allerlei kleuren kunt verkrijgen die zowel bij oude als moderne gebouwen passen. Koper roest van nature niet en krijgt na een tijdje een mooie groene gloed, wat je huis een bijzondere uitstraling geeft. Het is wel wat duurder, maar je krijgt er een dak voor dat lang meegaat en er geweldig uitziet.

4. Aluminium platen

Aluminium dakplaten zijn handig als dakbedekking. Ze zijn licht en makkelijk om te installeren. Aluminium kan ook goed tegen roest. Daarom is het perfect voor zowel huizen als bedrijfspanden. Het onderhoud is minimaal.

5. Stalen profielplaten 

Stalen profielplaten zijn een stevige dakbedekking. Ze zijn in verschillende hoogtes verkrijgbaar en komen ook van pas in toepassingen zoals carports en garages. Deze platen zijn sterk en kunnen goed tegen verschillende weersomstandigheden.

6. Metalen dakpannen

Metalen dakpannen zijn een goede keuze als je een stijlvolle en duurzame dakbedekking zoekt. Ze komen in allerlei kleuren en stijlen voor. Omdat ze licht van gewicht zijn, is de installatie een stuk makkelijker. Bovendien vragen ze weinig onderhoud.

7. Metalen golfplaten

Metalen golfplaten zijn een flexibele dakbedekking. Ze zijn verkrijgbaar in diverse materialen zoals polycarbonaat, polyester en PVC. Golfplaten kunnen in verschillende toepassingen voorkomen, variërend van residentiële tot industriële gebouwen. Ze zijn gemakkelijk te installeren en bieden goede bescherming tegen weersinvloeden.

Metalen dak

Metalen dakbedekkingen onderhouden 

Metalen dakproducten zijn in de fabriek met zink (verzinkt) of een mengsel van aluminium en zink (galvalume of zincalume) gecoat. Van deze opties is galvalume het meest duurzaam.

Alle coatings zijn in verschillende diktes beschikbaar. Dikkere coatings gaan langer mee, maar kosten aanvankelijk ook meer. Ongeacht welke coating je kiest, tast een langdurige blootstelling aan verschillende weersomstandigheden de beschermende afwerking aan.

Een eenvoudige hercoating met een polymeer doet je metalen dak weer als nieuw aanvoelen. Voor een goede reiniging kun je eenvoudig zeep en water gebruiken. Een tuinslang of een hogedrukreiniger is prima, maar vermijd schurende middelen zoals draadborstels of staalwol die krassen op je dak kunnen veroorzaken.

Heb je toch krassen? Dan kan je het aangetaste gedeelte schoonmaken en nadien met verf bijwerken.

Hoe lang gaat een metalen dak mee?

Afhankelijk van het metaal dat je kiest en hoe goed je dak geïnstalleerd is, gaat een metalen dak doorgaans 40 tot 70 jaar mee. Het onderhoud van metalen daken is minimaal en ze zijn bestand tegen alle soorten weer.

Interesse in een metalen dakbekleding voor jouw woning?
Vul ons offerteformulier in en ontdek prijzen en adviezen van erkende dakwerkers op maat.
arrow Vind dakspecialisten bij jou in de buurt

Enkele aandachtspunten bij metalen daken 

Als je beslist een metalen dak te kopen, hou je best met onderstaande punten rekening. Zo velies je niets uit het oog.

1. Invloed van weersomstandigheden

Metalen daken zijn over het algemeen goed bestand tegen extreme weersomstandigheden zoals zware sneeuw, hagel en brand. Hou er rekening mee dat roestvorming op den duur onoverkomelijk is. Ook maakt de regen een luid lawaai op metalen daken. Maar met de juiste isolatie en kwalitatieve plaatsing zijn deze problemen snel opgelost.

2. Installatie 

Als je een metalen dak wil laten installeren, heb je een dakwerker met veel ervaring nodig. Het is belangrijk dat alles correct verloopt, want een verkeerde installatie leidt tot lekkages en schade aan je dak.

3. Kosten 

Metalen daken kosten vaak meer dan traditionele dakbedekkingen zoals dakpannen. De prijs hangt af van het type metaal en ligt meestal tussen de € 5 en € 14 per vierkante meter. Op lange termijn kunnen metalen daken wel geld besparen vanwege de kleine onderhoudskosten en de energiezuinige eigenschappen.

Kunnen zonnepanelen op een metalen dak?

Ja, zonnepanelen kan je zonder problemen op een metalen dak laten plaatsen. Deze daken zijn hebben een goede duurzaamheid en weerbestendigheid. Speciale montagesystemen maken het mogelijk om de panelen stevig te bevestigen zonder enige beschadiging. Bovendien reflecteert het metaal zonlicht, wat bijdraagt aan het rendement van de panelen.

Dakspecialist met oranje helm, fluovest en beschermende handschoenen installeert metalen dakplaten op een dak met kwalitatief gereedschap

Verschillende pluspunten van metalen daken 

  • Makkelijke plaatsing. Stalen dakplaten zijn licht, wat een snelle plaatsing bevordert. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes, waarbij de overspanning tussen draagbalken niet langer mag zijn dan anderhalve meter.
  • Minimaal onderhoud. Metalen dakplaten hebben een gladde afwerking en coating, waardoor vuil zich niet makkelijk hecht. Ze vereisen slechts minimaal onderhoud. De helling van het dak moet minstens 10% zijn.
  • Budgetvriendelijk. Metalen profielplaten zijn een slimme en betaalbare optie voor de bedekking van carports, tuinhuisjes en stallen.
  • Duurzaamheid. Metalen daken zijn sterk, hebben een lange levensduur en kunnen goed tegen extreme weersomstandigheden. Je investering verdien je daarom zeker terug.
  • Energiezuinigheid. Een metalen dakbedekking is energie-efficiënt.
  • Veelzijdigheid. Metalen dakplaten passen goed bij allerlei soorten gebouwen, van huizen tot kantoren. Ze passen bij verschillende stijlen.

Is een metalen dak iets voor jouw huis? Vergelijk info, advies en offertes van dakwerkers 

Vraag via onderstaand offerteformulier gratis en vrijblijvend offertes aan bij ervaren dakwerkers. Vergelijk prijzen en adviezen op maat van jouw dak. Zo maak je een weloverwogen keuze voor jouw dakproject.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Offerte aanvraag
1*. Welke dakwerken dienen uitgevoerd te worden?
2. Beschrijf uw project
3. Voeg foto’s en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.